Mrak Taritaš: Moramo požuriti legalizaciju

Hrvatski prosjek riješenih zahtjeva za legalizacijom kreće se oko deset posto (arhiva)
Hrvatski prosjek riješenih zahtjeva za legalizacijom kreće se oko deset posto (arhiva)

Od ukupno 48.096 zahtjeva za legalizaciju predanih u Istarskoj županiji, do 18. prosinca u registar riješenih predmeta upisano ih je 3.703 ili 7,7 posto.

Najbolje stoji Pazin s 11,8 posto upisanih i riješenih zahtjeva (125 od 1.063). U nadležnom županijskom odjelu, koji obuhvaća sve općine te gradove Buje i Buzet, riješeno je 1.658 ili 6,8 posto od ukupno 24.404 zahtjeva. U Gradu Puli riješeno ih je 525 od 5.686 predanih, dok se ostali gradovi vrte na razini od desetak posto ili čak nižoj.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, koja je prije desetak dana u Puli predala ključeve vlasnicima POS stanova, kazala je da je Istra kad je riječ o legalizaciji na razini hrvatskog prosjeka od desetak posto.

- Nadam se da će svi zajedno malo i požuriti, a s druge strane osnivamo Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koju ne treba shvatiti kao kaznu, nego kao pomoć. To samo znači da ćemo u jednom času, kada vidimo da to na lokalnoj razini nije moguće, uzeti predmete na državnu razinu i rješavati ih, rekla je ministrica.

Na pitanje zbog čega se osniva Agencija i nije li dužnost nadležnih odjela da odrade posao do kraja 2015., ministrica je odgovorila da nema ništa protiv onih koji zaposle nove ljude i koji će biti u stanju odraditi taj posao u roku.

- Međutim, morate znati da je zadatak države, odnosno Ministarstva, da naši građani u primjereno vrijeme dobiju rješenje o legalizaciji bez obzira je li zahtjev predan u Istri, Slavoniji ili Dubrovniku. Moramo se ujednačiti, dakle, svi moraju u isto vrijeme dobiti svoje rješenje. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter