Mrak Taritaš: Istra presporo rješava predmete

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U Istri gradovi rade neusporedivo bolje od Županije po pitanju legalizacije bespravne gradnje. Vodnjan ima vrlo visok postotak riješenih predmeta, a Poreč je dostigao oko 17 posto pravomoćnih rješenja.

Ukoliko nastave ovim tempom, istarski gradovi će 30. lipnja biti na odgovarajućem postotku, dok je Županija ispod deset posto te će dio predmeta u njenoj nadležnosti preuzeti Agencija, izvijestila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Poreču.

Podsjetila je da je do krajnjeg roka, lanjskog 30. lipnja, na razini države zaprimljeno 820 tisuća zahtjeva, od kojih oko 200 tisuća potpunih. Prema njenoj procjeni, približno deset posto od ukupnog broja zahtjeva ne podliježe legalizaciji, a za isto toliko legalizacija neće biti moguća. Pravomoćnih rješenja je trenutno 106 tisuća, dok je stvarno riješenih zahtjeva oko 140 tisuća.

- To je izuzetno dobra brojka koja govori da hrvatski uredi u ovom času dnevno rješavaju 700 zahtjeva i u jednom će trenutku dostići svoj maksimum od 750. Agencija prema planu obrađuje 150 predmeta dnevno, a zadatak će joj biti 250. To znači da će dnevno biti rješavano oko tisuću predmeta te će oko 75 posto zaprimljenih predmeta biti riješeno do kraja 2015. istaknula je Mrak Taritaš te dodala da će do ljeta biti riješen veći dio potpunih zahtjeva te će na jesen krenuti rješavanje onih nepotpunih.

Napomenula je da Grad Poreč ima 4.176 zahtjeva, od kojih je, zbog niskog postotka rješavanja, Agencija preuzela 350. U ovom trenutku porečki postotak iznosi 16 posto, a nova kontrola slijedi 30. lipnja.

Ukoliko tada bude imao 20 posto pravomoćnih rješenja, što objektivno ukazuje na veći broj riješenih predmeta, zaključak će biti da se Grad dobro ekipirao i dobro radi svoj posao te mu predmeti više neće biti oduzimani, kazala je ministrica.

Građane koji su predali nepotpune zahtjeve pozvala je da već sada kontaktiraju svoje arhitekte, građevinare i geodete kako bi što prije mogli predati potrebnu dokumentaciju te kako ne bi izgubili mogućnost legalizacije zbog prekoračenja roka. (K. FLEGAR)
 


Podijeli: Facebook Twiter