Mračni svijet Marija Devčića

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u petak je otvorena izložba skulptura mladog umjetnika s pulskom adresom Marija Devčića pod nazivom „Morphogenesis within“ koja će se moći razgledati do 20. veljače.

- Devčić jako lijepo uspijeva u skulpture pretočiti neke primarne osjećaje i strahove koji svi ponekad osjećamo upravo zbog toga što su univerzalni i primordijalni, kazala je na otvorenju Iva Milaković. „Njegove skulpture su u svojoj biti materijalizirano stanje svijesti, osjećaji, emocije i strahovi.

Inače su vrlo introspektivne prirode, neka vrsta bijega od sumorne i surove realnosti, neka vrsta seciranja vlastitih strahova i demona. On vidi čovjeka kao primitivno instinktivno biće vođeno primordijalnim nagonima i impulsima“, objasnila je Milaković dodavši da njegovi radovi objedinjuju različite utjecaje pa imamo primitivnost koja se može primijetiti kod neolitskih totema, tu su i elementi suvremenog nadrealizma s naglaskom na fantastično i okultno. Kazala je kako se nada da će posjetitelji uživati u autorovom mračnom svijetu jer taj svijet unatoč svojim karakteristikama nije pesimističan nego je svojevrsno pročišćenje u vidu suočavanja i pomirenja sa svijetom unutrašnjeg kaosa.

Devčić se također, kako je napomenula Milaković, ne zaustavlja na prezentaciji svojih djela u standardnom galerijskom prostoru nego posvećuje posebnu pažnju osvjetljenju, ambijentu i interkativnim elementima izložbe. Tako su posjetitelji, a bio ih je preksinoć priličan broj, mogli s Majom Sabljak odigrati partiju šaha na ploči i figurama koje je izradio Devčić. U Dnevnom boravku nastupili su i gitaristi Ognjen Jovanović i Marko Čuljat, bio je to njihov premijerni nastup pod nazivom projekta Palme, predstavivši se u jednom eksperimentalnom noise izdanju, dok se na zidu cijelo vrijeme izložbe vrtjela projekcija Danijela Horvata.

Sam autor je pak poručio okupljenima da želi da uživaju u njegovom svijetu. „A što sve to govori o vama kada uživate u mom svijetu, ja ne znam, vidjet ćemo“, kazao je umjetnik što je dio publike prihvatio kao šalu. Zahvalio se i što je publika došla kao da je došla na koncert, što je Devčiću, kako je preksinoć priznao, i bila namjera.

Ova je izložba inače realizirana s „nula kuna“, kako je objasnila voditeljica Dnevnog boravka Ana Orsag budući da nisu dobili sredstva za ovu godinu od Grada Pule tako da se zahvalila prijateljima, poznanicima i članovima obitelji koji su pomogli da se izložba održi. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter