Može ukop i izvan groblja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana donesena nova odluka o grobljima u Gradu Puli, koja bi trebala omoguciti što kvalitetnije upravljanje gradskim grobljem. Prethodna takva odluka potjece još iz 1998. godine.

"Znacajnije izmjene odnose se na detaljnije definiranje kriterija za utvrdivanje vrijednosti svakog pojedinog grobnog mjesta na grobljima te prava i obveze Uprave groblja prilikom dodjele na korištenje grobnih mjesta. Detaljnije se utvrduju prava i obveze korisnika usluga, uz uvodenje sankcija za osobe koje se ponašaju na nacin protivan odredbama odluke i dužnom pijetetu prema pokojnicima", piše izmedu ostalog u novoj odluci, koju još moraju amenovati gradski vijecnici.

Nakon donošenja ove odluke Monte Giro mora odrediti cjenik. Uvodi se i mogucnost javnog prikupljanja ponuda za dodjelu novoizgradenih ili napuštenih grobnih mjesta na neodredeno vrijeme. Time se Uprava groblja obvezuje propisati odredbe za javno prikupljanje i izbor najpovoljnijih ponuda za dodjelu grobnih mjesta na neodredeno.

Ovom odlukom, piše nadalje u obrazloženju, podrobnije se, u odnosu na postojecu odluku, razraduje i ustupanje na korištenje grobnog mjesta na opcem komunalnom polju (komunal) kao i ustupanje na korištenje grobnog mjesta na depozitoriju, uz obvezu donošenja cjenika za navedene usluge.

Na temelju odluke o proglašenju dijela gradskog groblja Monte Giro u Puli kulturnim dobrom od lokalnog znacaja evidentirane su grobne cjeline koje imaju takav status.

Iz odluke se može išcitati i jedna novina, a to je da se "umrlu osobu može ukopati i izvan groblja uz odobrenje gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove, uz prethodno pribavljeno mišljenje gradskog upravnog tijela nadležnog za poslove zdravstva".

Definiran je i termin napuštenog groba. Po novoj odluci, napušten grob Uprava groblja može po isteku roka od petnaest godina od posljednjeg ukopa, odnosno protekom roka od trideset godina od ukopa u grobnicu, kapelu i nišu kao grobno mjesto dodijeliti novom korisniku uz naknadu, i to nakon što prethodno premjesti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajednicku kosturnicu.

Prijašnji korisnik napuštenog grobnog mjesta može raspolagati s nadgrobnom plocom, spomenikom, ogradom ili ukrasima nakon što plati dužni iznos grobne naknade sa pripadnom zateznom kamatom. U protivnom i to ce biti napuštena imovina kojom raspolaže Uprava groblja.

Utvrdene su i novcane kazne. Tako je kazna od 900 do 1.500 kuna predvidena za vlasnike grobnog mjesta koji se ne pridržavaju propisa o njegovom uredenju ili se ne pridržavaju pravila ponašanja na groblju, dok su za pravne osobe i obrtnike koji se ne pridržavaju pravila djelatnosti kazne od dvije do cetiri tisuce kuna.


Podijeli: Facebook Twiter