Može se očekivati jeftina radna snaga iz drugih zemalja

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom prvih devet mjeseci ove godine u turističkim je zanimanjima novo zaposleno 36.796 osoba, odnosno 0,2 posto manje nego tijekom istog razdoblja lani. Udjel novozaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupnom broju novozaposlenih pritom iznosi 21,9 posto, priopćuju iz Ministarstva turizma. Ističu da je broj zaposlenih na neodređeno iznosio 1.188, što je čak 34,9 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine. Pritom su najtraženiji u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim djelatnostima bili konobar, kuhar i pomoćni kuhar. 

- Izvrstan podatak je da je broj zaposlenika za stalno u devet mjeseci ove godine toliko ljudi, što je 35 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. To su rezultati koje možemo zahvaliti mjerama, kao što su Stalni sezonac, te Rad i nakon ljeta, čiji je konačno cilj očuvanje radnih mjesta tijekom cijele godine. Aktivna politika zapošljavanja i jačanje instituta Stalnog sezonca izravno se povezuje s rastom hotelskog sektora, što nam je od velike važnosti prema Strategiji razvoja turizma do 2020.godine, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Samo 35 posto stalno zaposlenih

Pa ipak, s ministrom nisu usuglašena i mišljenja najjačih sindikata u turizmu - Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). To je javno Vladi rekao i na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Poreču čelni čovjek STUH-a Eduard Andrić.

- Možda je broj novozaposlenih na neodređeno u odnosu na lani veći. Ove godine imali smo nove investicije i moguće da je taj broj porastao. Međutim, zašto ne prate kretanje broja stalno zaposlenih iz godinu u godinu, jer je u ukupnosti taj broj sve manji. U Dalmaciji se u hotelima koji su prošli predstečajnu nagodbu dogovorno otkazuju ugovori djelatnicima uz otpremnine, a novozaposleni će dobiti ugovore na određeno vrijeme.

I zato stalno ističem da se mora naći neko rješenje, jer na taj način ne težimo onome što je zacrtala Strategija razvoja turizma do 2020. godine, a to je povećanje kvalitete usluge i veća konkurentnost, kazao je Andrić. Istaknuo je da je otprilike trenutno od 90 tisuća ljudi, koliko je ove godine bilo zaposleno u turizmu, izuzev trgovine, tek 35 posto njih na određeno vrijeme. Ostatak čine sezonci.

Isto tvrdi i njegova kolegica Marina Cvitić iz SIKD-a, ističući kako u istarskim turističkim tvrtkama radnike koji odlaze u mirovinu ne zamjenjuju novi djelatnici s ugovorima na neodređeno vrijeme.

- Sigurno je broj stalno zaposlenih daleko manju u odnosu na godinu ranije. Svaka istarska turistička tvrtka u prosjeku ima  desetak djelatnika na neodređeno vrijeme manje nego lanjske sezone. S druge strane, imamo značajan porast  zaposlenih kada govorimo o stalnim sezoncima. Tu su sigurno Ministarstvo rada te Ministarstvo turizma dali svoj doprinos, jer su turističke tvrtke oslobodili plaćanja doprinosa tako da su za jeftine pare dobili radnika koji će im se vratiti iduće godine. Dakle, situacija ide na gore. A u isto vrijeme imamo dvoznamenkasti rast broja i prihoda, kaže Cvitić.

Poslodavci izrabljuju radnika

Oboje rješenje vide u obvezi primjene standarda rada koje je za vrijeme mandata ministra Damira Bajsa izradio hotelijerski fakultet iz Opatije. Ovisno o kategoriji hotela i smještajnih kapaciteta ti standardi govore koliko bi, primjerice, sobarica trebala počistiti soba, na koliki broj gostiju dolazi jedan konobar, kuhar ili recepcionar.

- Hotelijeri odbijaju primijeniti te standarde, a Vlada bi to treba riješiti kroz zakonsku regulativu, odnosno Vlada bi ih trebala ozakoniti i učiniti obvezujućima. Onda bismo točno znali i koliko imamo stalno zaposlenih te sezonaca. I tada ne bi bilo izrabljivanja. Danas se rijetko za sezonski rad javljaju zdrave osobe iznad 50 godina, jer zdrava osoba u godinama kada mora puno raditi do mirovine i ne može izdržati taj tempo rada. Stoga se sve više zapošljava mladi kadar.

Ujedno, ove godine, kako smo čuli od naših sindikalnih povjerenika, bilo je puno više bolovanja nego godinama prije, a to niti jednom radniku nije u interesu. To znači da poslodavci izrabljuju radnike do te mjere da se povećao broj bolovanja, tvrdi Cvitić. 

Također kaže da zasada u Istri turističke tvrtke jedva mogu sa svojom radnom snagom pokriti trećinu traženog kadra. Ostatak kadra turističke tvrtke dovode iz manje razvijenih krajeva gdje je nezaposlenost veća, poput Slavonije, a u budućnosti će to biti i druge zemlje s jeftinom radnom snagom.

- Danas-sutra, budući da su granice otvorene, možemo očekivati jeftinu radnu snagu iz drugih zemalja. A oni ne znaju našu kulturu i tradiciju. I ovako je kvaliteta usluge u opadanju, a kada se to desi, a imamo i saznanja da su to neke turističke tvrtke tražile, to će biti katastrofa. Turizam je jedina gospodarska djelatnost koja vuče gospodarstvo prema naprijed. S ovakvim turizmom stanje će se pogoršati, smatra Cvitić. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter