Može li Zlatko Komadina postati šef SDP-a?

Može li Komadina pomiriti sve struje razjedinjenog SDP-a (D. KOVAČEVIĆ/Novi list9
Može li Komadina pomiriti sve struje razjedinjenog SDP-a (D. KOVAČEVIĆ/Novi list9

Prva kandidatura za novog predsjednika SDP-a, koju je potpredsjednik te stranke Zlatko Komadina izrekao ovih dana, otvorila je vrata brojnim nagađanjima. Neka se od njih odnose na turbulencije kroz koje prolazi najveća stranka vladajuće koalicije, kao i na očekivano isključenje Slavka Linića iz stranačkih redova.

Nisu ni rijetki komentatori koji postavljaju jednostavno pitanje - je li sam Komadina, recentni primorsko-goranski župan i jedan od najutjecajnijih SDP-ovaca, uopće "materijal" za predsjednika SDP-a? Može li taj mirni Riječanin, napokon, pomiriti sve struje razjedinjenog SDP-a oko stranačkog ognjišta na Iblerovu trgu, uspije li na unutarstranačkim izborima dobiti povjerenje najšireg članstva.

"Zlatko Komadina može postati predsjednik SDP-a, ali sumnjam da to može načiniti u kratkom roku. U ovom trenutku on nema dvotrećinsku većinu na Glavnom odboru," napominje dr. Žarko Puhovski, politički analitičar.

Puhovski smatra da pobjeda Zlatka Komadine na narednim izborima u SDP-u nije nemoguća: "Redoviti unutarstranački izbori održat će se nakon parlamentarnih izbora. Kako sada stvari stoje, SDP na njima neće dobro proći i Komadina ima šanse postati slijedeći predsjednik te stranke."

"Komadina bi bio dobar izbor, odluče li članovi SDP-a njemu dati podršku. On bi njegovao "inženjerski pristup" i vrijednosti koje su u njegovoj stranci pomalo zaboravljene", tvrdi politolog Davor Gjenero. Ni on nije uvjeren da bi se smjena u vrhu SDP-a mogla dogoditi ubrzo.

"Zlatko Komadina je osnivač SDP, pristojan je i obrazovan, te ga štuju i razumiju koalicijski partneri. On je pokazao da se isplati investirati u partnere, ima visoku potporu u svojoj regiji, te nije fasciniran stvaranjem vlastitog imidža u javnosti spletkama i samoreklamom. Njegova politička rješenja na nivou regionalne samouprave preuzimali su i u Istri, Međimurju i Varaždinu", skicira Davor Gjenero portret kandidata za predsjednika SDP-a.

Analitičari posebno ukazuju na činjenicu da je Komadina, u svega nekoliko rečenica s kojima je najavio svoju kandidaturu, ponovio zahtjev što ga je upravo otpisani Slavko Linić izrekao još pred nekoliko godina.

Riječ je o najavi da bi on želio postati predsjednikom SDP-a, dok ga "izvršna vlast ne zanima", a što se povezuje s Linićevom inicijativom da predsjednik stranke ne bude istodobno i premijer, dođe li SDP na vlast. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter