Može li Sebastian Vettel do triplette?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velikom nagradom Australije, koja ce se voziti u nedjelju na stazi Albert Park, krenut ce 63. sezona Formule 1. Najveci oktanski cirkus na svijetu pred svoj ce pocetak ponuditi jedno glavno pitanje - može li Sebastian Vettel 25. studenog u Brazilu proslaviti osvajanje "triplette"? Naime, ako 24-godišnji Vettel i trecu godinu za redom postane svjetski prvak u Formuli 1, pridružit ce se Juan Manuelu Fangiu i Michaelu Schumacheru, jedinim vozacima kojima je to dosad pošlo za rukom.

Sama sezona ponudit ce okruglih 20 utrka, jednu više nego lani. Novo mjesto na najprestižnoj automobilskoj karti je Austin, glavni grad Teksasa u kojem ce se voziti VN SAD-a, pretposljednja utrka sezone, dok je iz ovogodišnjeg kalendara ispala VN Turske. Ostalo je isto kao i lani, s tim da ce VN Njemacka doživjeti svoju uobicajenu "rošadu" te ce se umjesto na Nürburgringu, voziti na stazi u Hockenheimu.

Što se tice vozaca, i ove ce ih godine biti 24. "Prva liga" ostala je nepromijenjena, u kokpitu Red Bull Renaulta sjedit ce Vettel i Webber, dok ce boje njihovih glavnih konkurenata, McLaren Mercedesa, braniti Button i Hamilton, samo što su za ovu sezonu promijenili startne brojeve pa ce tako Jenson na svom bolidu imati trojku, a Lewis cetvorku.

Premda su za "letecim bikovima" lani zaostali cak 275 bodova, u Ferrariju su i ove sezone odlucili pružiti povjerenje Alonsu i Massi, a i u Mercedesu su ostali vjerni "domacem" dvojcu Schumacheru i Rosbergu. Sve ostale ekipe promijenile su jednog ili cak i obojicu vozaca, a najzvucnije ime svakako je povratnik Kimi Räikkönen, svjetski prvak iz 2007. godine, koji se nakon dvije godine relija vratio u Formulu 1 i vozit ce za Lotus.

Desile su se i tri promjene medu momcadima, ali one su bile samo "kozmeticke" naravi. Naime, lanjski Renault Lotus sada se zove samo Lotus, dojucerašnji Lotus Racing ove ce se sezone zvati Caterham, po imenu britanskog proizvodaca sportskih automobila, dok ce Virgin Racing takoder dobiti ime svog glavnog sponzora, ruskog proizvodaca sportskih automobila Marussia. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter