Može li se od sezonskog rada preživjeti cijelu godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezonsko zapošljavanje je u punom jeku - ove će se godine, prema procjenama, u sezoni zaposliti više radnika nego lani - oko šest tisuća samo u Istri. Većinom je to pomoćno osoblje poput sobarica, čistačica, pralja, portira, pomoćnih kuhara, servirki i slično - njih više od tri tisuće. Traži se i nešto više od dvije tisuće kvalificiranih radnika i radnika sa srednjom stručnom spremom, poput kuhara, konobara, vozača, barmena, sommeliera i slično, još tristotinjak sa srednjom stručnom spremom (uglavnom turističkih radnika i recepcionara) te manji broj njih s visokom stručnom spremom.

Je li rad u sezoni bauk, kakva percepcija vlada kod dijela javnosti, ili se od sezone može živjeti cijelu godinu? Dvije strane medalje donose nam dvije sugovornice - jedna koja radi u Maistri, u hotelu na Crvenom otoku, i jedna koja preko privatne agencije čisti apartmane u Medulinu.

Sugovornica, koja je željela ostati anonimna, radi kao čistačica/sobarica preko agencije za čišćenje. Po satu je plaćena 15 kuna ako, primjerice, čisti restoran, dok joj za čišćenje klasičnog turističkog apartman plaćaju 70 kuna. Na čišćenje joj, priča nam, ode oko dva sata, dakle sat joj je plaćen 35 kuna. No, s obzirom na to da je plaćena na ovaj način, nema ni prijevoza ni toplog obroka, a posebno se ne plaćaju ni blagdani ni nedjelje.

Kaže nam da iz razgovora s ostalim sezoncima zna da su najbolje plaćeni radnici na šanku, kojima se sat plaća od 27 do 30 kuna, pa i više, a rade deset sati na dan. Tu se, dodaje, da lijepo zaraditi za cijelu godinu.

Tridesetogodišnja Puljanka Nataša već treću godinu radi u Maistri, kao sobarica u hotelu na Crvenom otoku i kako nam priznaje, super joj je.

- Osnovica plaće mi je 3.300, ali za prijevoz dobijem još tri tisuće kuna. Podijelim troškove s još dvije kolegice koje na posao odlaze iz Pule i tako smo u plusu. Veli nam da radi od 7 do 14 sati, ima pauzu i kuhani ručak, a poslodavac ih nagradi i regresom te darom za dijete za Novu godinu. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter