Može li Pragrande postati centralni gradski park?

Pragrande se proteže od obilaznice sve do Trga Republike (Neven LAZAREVIĆ)
Pragrande se proteže od obilaznice sve do Trga Republike (Neven LAZAREVIĆ)

Tijekom rasprave o prijedlozima za ovogodišnji gradski proračun putem programa "Participativno budžetiranje", koji je provela Zelena Istra, jedan od prijedloga građana koji je kroz internetsku raspravu dobio najviše glasova građana te je odaslan gradskoj upravi na daljnje razmatranje, bio je onaj da se na području Pragrandea izgradi "centralni gradski park".

Čeka se uređenje kanala

Kako je cijeli projekt "Participativnog budžetiranja" bio zamišljen da se prijedlozi s najviše glasova pošalju gradskoj upravi koja se, potom, o njima očitovala i pojedine uvrstila u ovogodišnji gradski proračun, na ovaj je prijedlog Grad Pula odgovorio "da je u pripremi projektna dokumentacija na način da je ishodovan geodetski situacijski plan kompletne zone koja će služiti kao podloga projektiranju zahvata u prostoru, građevina i dodatnih sadržaja". Gradska uprava je ujedno nagovijestila da je ugovaranje projekta u tijeku.

Zanimalo nas je, stoga, koja je namjera Grada Pule da i realizira jedan takav projekt na području Pragrandea, odnosno što se planira realizirati i kako je zamišljeno uređenje zone za koju je poznato da je trusno tlo te izrazito podložno utjecajima oborinskih voda.

Grad Pula na području Pragrandea namjerava urediti park podijeljen na tematske cjeline za sve generacije. "Područje Pragrandea planira se urediti na način da zona bude dostupna građanima za odmor, rekreaciju i druženje. U tom smislu planira se hortikulturno uređenje područja te obogaćivanje svim sadržajima koji bi, uz gore navedeno, obuhvatili šetnice, dječja igrališta, fitness zone i ostale sadržaje definirane projektom", pojašnjavaju iz Grada Pule.

U ovoj bi se godini ovakav opsežan projekt mogao pripremiti s navedenim potrebnim analizama i eventualnom projektnom dokumentacijom. Međutim, itekako je upitno može li se područje Pragrandea uopće urediti i koliko su velika financijska sredstva koja su potrebna da se takvo jedno područje pretvori u "Central park". S obzirom da se kanal Pragrande, glavni odvodni kanal pulskog kanalizacijskog sustava, namjerava urediti novcem iz europskih fondova, ali tek od 2017. godine nadalje, eventualno bi se tada stvorili preduvjeti za pokretanje jednog ovakvog projekta. Dovoljno vremena da se pripremi dokumentacija i osmisli projekt.

Oaza u samom srcu grada

A da projekt uopće nije nemoguć potvrđuje i zagrebački slučaj gdje je "močvarno tlo" Bundeka pretvoreno u prelijep gradski park. Dotad zaraslo jezero u šikaru danas je područje podijeljeno, uz uređeno jezero, na nekoliko tematskih zona za sve zagrebačke generacije koje rado pohode Bundek, gdje se održavaju i velike manifestacije. Ako se močvarno tlo Bundeka moglo pretvoriti u lijepo uređenu zonu onda se to može i s područjem Pragrandea. Pitanje je tek koliko dugo je potrebno za realizaciju takve uređene zone, te koliko je financijskih sredstava potrebno, odnosno koliko Puli, uz toliko kilometara šetnice uz obalu i brojne uređene šumice poput one u Šijani, na Busoleru, Drenovici i Lungomareu, uopće treba jedna takva zona u, praktički, središnjem dijelu grada.

"S obzirom da je područje Pragrandea, zbog kanala Pragrande, uslijed jačih padalina pod štetnim utjecajem djelovanja oborinskih voda, Grad Pula naručio je izradu geodetskog situacijskog plana kompletne zone kao podlogu za projektiranje zahvata u prostoru, građevina i dodatnih sadržaja koji bi se u toj zoni nalazili. Plan je dostavljen Hrvatskim vodama radi daljnje analize proračunavanja voda koje se zadržavaju. Po okončanju analize i dostavljenim smjernicama pristupit će se izradi projekta kojim će se ujedno riješiti plavljenja nižih zona samog centra grada, te objekata u inundacijskom pojasu (pojas zemljišta uz vodotoke i druge površinske vode u kojem se zabranjuju ili ograničavaju radnje i ponašanja kojima se može pogoršati stanje vodnog režima i time povećati stupanj ugroženosti od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda - op.a.) pa će se zona urediti za javnost", zaključuju iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter