Može li pauk riješiti nastale prijepore?

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Posljednjih se mjeseci ispisalo na kile novinskog papira i popunilo internetskog prostora o parkiralištima, parkiranju, prometnom (ne)redu i naplati parkiranja u Labinu. Prvo je gradsko poduzeće Labin 2000. dalo izraditi elaborat o naplati parkiranja, po kojemu bi se praktički naplaćivalo parkiranje po cijelom gradu, i uvođenju reda u prometni kaos koji vlada često u Labinu. Nakon toga je troje mladih Labinjana iniciralo udrugu Ne Naplata Parkinga  Labin, koja je u jako kratko vrijeme dobila velik broj pristaša, a mladi su kroz potpisivanje peticije protiv naplate parkiranja i manjkavosti elaborata, uspjeli skupiti više od tri tisuće potpisa građana.

Parking ili stroža kontrola

O tome je održana i tematska sjednica labinskog Gradskog vijeća, na kojoj se u više od pet sati trajanja moglo čuti različitih mišljenja, a zaključak je bio da se izradi nova studija prometa u mirovanju. Na toj su sjednici neki od zagovornika naplate bili mišljenja da se prometni red može uvesti jedino naplatom parkiranja, dok je većina bila stava da nije potrebna naplata (osim u nekim zonama) već rigoroznije nadgledanje i kontroliranje prometa i parkiranja u gradu.

Spominjao se i pauk, tj. specijalno vozilo za premještanje nepropisno parkiranih automobila, te su neki bili mišljenja da bi onome tko bi se prihvatio tog posla pa doista dizao krivo parkirane automobile, za što bi naravno vlasnici takvih plaćali prekršajnu kaznu i trošak odvoz, brzo propao, jer taj posao ne bi bio rentabilan. Na ovim fotografijama, koje su nastale u manje od sat vremena, vidi se da bi vlasnik pauka u Labinu itekako dobro poslovao. Da je možda važnije uvesti reda na taj način, nego naplaćivati građanima parkiranje, ove slike samo to dijelom potvrđuju.

Pauk bi bio spas u sezoni

Da stvar bude gora, prekršitelji zakona o parkiranju su često vlasnici automobila stranih registarskih oznaka, a njima se kazna za krivo parkiranje ne može naplatiti, no odvoz automobila paukom može. Kad se ponašaju tako izvan ljetne sezone i ne naplate parkiranja, kako li će tek biti kad krene turistička sezona i možda naplata parkiranja? (A. ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter