Može li parlamentarac biti i TV komentator?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O tome hoce li nekoc proslavljeni slovenski košarkaš Peter Vilfan (55) smjeti i ubuduce na televiziji komentirati košarkaške utakmice, buduci da je izabran u parlament, morat ce odluciti protukorupcijska komisija slovenske vlade zbog moguceg sukoba interesa, navode u petak slovenski mediji.

Vilfan je za zastupnika izabran na listi Pozitivne Slovenije nesudenog mandatara Zorana Jankovica, a parlamentu je podnio molbu da mu se i dalje omoguci komentiranje košarkaških utakmica, cime se uspješno bavi vec dvadesetak godina, uz to što ima košarkašku školu za mlade.

Zastupnici iz nove parlamentarne vecine koja ce sastaviti vladu ocijenili su, medutim, na parlamentarnom odboru koji je odlucivao o Vilfanovoj molbi da se na njegov slucaj ne može primijeniti pravilo po kojemu parlamentarci mogu aktivno djelovati i zaradivati i u nekoj drugoj ustanovi, ali najviše 40-ak sati mjesecno.

Kao problem postavljeno je pitanje ne bi li Vilfanovi televizijski prijenosi košarkaških utakmica u stanovitom smislu bili "zloporaba" tog medija s obzirom na to da je on sada jasno politicki profilirana osoba. Osobito bi, smatra se, to bilo naglašeno ako bi košarku komentirao za nacionalnu televiziju kao javni servis, a ne za komercijalne televizijske postaje kao do sada.

Pravilo o ogranicenom honorarnom radu izvan parlamenta u prvim godinama slovenskog parlamentarizma tumacilo se kao odredena koncesija za lijecnike, sveucilišne profesore i slicne vosokobrazovane kadrove koji su privremeno ušli u politiku, kako bi nakon završetka politickog mandata mogli nastaviti karijeru u svojim osnovnim pozivima, ali se s vremenom proširilo i na ostale pozive.

Vilfan je izjavio da ce ga gledatelji i ljubitelji športa kroz cetiri godine zaboraviti ako se prestane javno pojavljivati kao sportski komentator.

Zastupnici iz njegove stranke i iz redova Socijaldemokrata (SD) Boruta Pahora izjavljuju da u Vilfanovoj molbi ne vide ništa sporno. No, parlament je odlucio da ce se o predmetu izjasniti nakon što dobije mišljenja protukorupcijske komisije o tome ne radi li se o slucaju sukoba javnog i privatnog interesa. 


Podijeli: Facebook Twiter