Može li hitna kroz stupice?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos intervenciji hitne medicinske pomoci iz Umaga, protekle je subote oko 22.30 sati u novigradskoj starogradskoj jezgri jedan gradanin preminuo od srcanog udara. Prema navodima iz e-maila koji je stigao u našu redakciju, vozilu hitne su se na putu do kuce nesretnog covjeka isprijecili nedavno postavljeni metalni stupici kojima su gradske vlasti onemogucile parkiranje na središnjem Velikom trgu.

«Nažalost, pacijent je umro dok su mu djelatnici hitne službe pokušavali približiti potrebnu opremu, to jest pružiti odgovarajucu pomoc», napisala je, medu ostalim, autorica e-maila, napominjuci da pristup interventnim vozilima treba omoguciti 24 sata dnevno te da je problem nediscipliniranih vozaca bilo moguce riješiti na drugaciji nacin.

O tom smo slucaju pojašnjenja zatražili od voditelja umaške ispostave Istarskih domova zdravlja dr. Daniela Ferlina koji je odlucno opovrgnuo da su stupici utjecali na tragican ishod, ali i da ih je Grad propustio obavijestiti o njihovom postavljanju.

- Naša je ekipa iz Umaga stigla u roku od 15 minuta i vozilo je bez zastoja ušlo na Veliki trg, buduci da je jedan gospodin istog trena priskocio i spustio pomicni stupic. Inace su vec bili spremni pretrcati trg, a vozilo je zaustavljeno dvadesetak metara od kuce, jer je prolaz stazom kroz park preuzak. Dolaskom na lice mjesta utvrdili su da je dugogodišnji srcani bolesnik prestao davati znakove života neposredno prije poziva. Odmah su pristupili reanimaciji, ali bezuspješno, kaže dr. Ferlin. Naglasio je da stupici u svemu tome nisu odigrali nikakvu ulogu.


Podijeli: Facebook Twiter