Može li HDZ osvojiti Pantovčak?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još neizrečena kandidatura Kolinde Grabar Kitarović za sudjelovanje u predsjedničkim izborima krajem godine poprilično je uzbudila političku arenu. Prema dobro upućenim izvorima, ugledna riječka HDZ-ovka u narednim danima potvrdit će, zajedno sa šefom svoje stranke Tomislavom Karamarkom, ulazak u izbore za predsjednicu Republike, što će pred veliku kušnju staviti predsjednika u reizboru Ivu Josipovića te stranke koje ga podržavaju.

- Sada je pravi trenutak za kandidaturu i Kolinda Grabar Kitarović može, uz stranačku potporu, pobijediti na tim izborima, tvrdi Krešimir Macan, stručnjak za politički marketing. "Karamarku je jasno da mu pobjeda na predsjedničkim izborima otvara vrata Banskih dvora. Trebalo bi mu, isto tako, biti razvidno da će Kolinda pobijediti jedino ako na izborima bude svoja, ako ima svoj tim koji će predstaviti javnosti kao stvarnu i životnu osobu", objašnjava Macan.

Profesor Žarko Puhovski napominje da bi predsjedničkom kandidatu HDZ-a bilo dobro da još malo pričeka s objavom kandidature, ali ne predugo. "Do ljeta trebaju objaviti kandidaturu, jer će inače ispasti da ne znaju što žele. Trebaju početi predsjedničku kampanju na valu rezultata ostvarenih na europskim izborima", kaže Puhovski.

Dobar tajming za objavu kandidature vidi politolog Davor Gjenero. "Kolinda je dobar kandidat i sada je pravo vrijeme da se istakne kao natjecatelj u utrci za Pantovčak. Osim toga, Ivo Josipović danas je u nezavidnoj situaciji", tvrdi Gjenero i komentira: "Javnost ga smatra odgovornim i za loše poteze Vlade Zorana Milanovića. Ne isplati mu se niti ući u sukob s premijerom, ali niti ga dalje podržavati".

Rezultati europskih izbora važan su poticaj kandidaturi za Pantovčak. "Prezentacijski, desnica i HDZ su u naletu i sada je trenutak da to potenciraju i iskoriste. Iako, na izbore je izašlo samo 25 posto birača i oni nisu ni prava anketa za budućnost, jer na parlamentarne izbore izlazi 55 - 60 posto birača", komentira Macan.

HDZ je, po mišljenju analitičara, posložio desnu strane političke arene. "Krajnju desnicu natjerali su u Savez za Hrvatsku, koji nije uspio na europskim izborima. Nakon toga, promovirali su kandidate desnog centra iz svoje ergele, poput Andreja Plenkovića, te će sad istaknuti Kolindu za predsjednicu države. Za njih je dovoljno da ona baci Josipovića u drugi krug. Predsjednički izbori bit će kompetitivni prvi put i s pozicije građanina glasača centra i desnog centra bit će svejedno tko je predsjednik ili predsjednica", kaže Davor Gjenero.

- Mislim da Kolinda Grabar Kitarović nije dobar kandidat HDZ-a, jer desni birači neće podržati ženu za predsjednicu Republike, smatra dr. Žarko Puhovski. Kaže da se "uljuđena i pristojna" Kolinda Grabar Kitarović ne može mjeriti s pravaškom političarkom Ružom Tomašić, koja ima oštar rječnik i prezentaciju profesionalne policajke. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter