Može li Grad izgraditi javni bazen, zašto u školi nema pametnih ploča?

Termoelektrana Vado Ligure - Tirreno Power (Centralevadoligure.it)
Termoelektrana Vado Ligure - Tirreno Power (Centralevadoligure.it)

Djeca iz projekta "7 zlatnih pravila participacije" koju Društvo Naša djeca iz Poreča provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, susrela su se s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem. Bio je to svojevrsni okrugli stol, na kojem su gradonačelnika u temu uveli članovi DND-ove dramske grupe odigravši u velikoj vijećnici skeč koji su osmislili i uvježbali uz pomoć voditelja. Glavni lik, izvanzemaljac Cool pomogao je djeci izraziti što osjećaju kad ih druga djeca ili odrasli tuku, maltretiraju, omalovažavaju u stvarnosti i u virtualnom prostoru. Mališani su pokazali kako bi se ti problemi mogli riješiti kada bi se njih pitalo.

U razgovoru s gradonačelnikom mališane je zanimalo mogu li učenici Talijanske škole dobiti veće dvorište, zašto moraju plaćati korištenje sportske dvorane, zašto s krova u OŠ Poreč na hodnik curi smeđa voda, zašto porečki osnovci nemaju pametne ploče u svakoj učionici a oni u Vrsaru imaju… Niz pitanja odnosio se i na potrebu uređenja dječjih i sportskih igrališta, parkova i autobusnih stajališta, a jednog od najmlađih zanimalo je i može li Grad izgraditi javni bazen. Gradonačelnik Peršurić im odgovorio da je s nestrpljenjem čekao svako pitanje i to kao u školi, u neizvjesnosti hoće li znati odgovoriti. Pohvalio je mlade sugrađane što promišljaju važne i ozbiljne teme i ne libe se o njima pitati te obećao vrlo skoro rješenje za čitav niz tih konkretnih problema vezanih prvenstveno za sigurnost djece.

Dogovoreno je da mališani ne zaborave ni pouku iz vlastitog skeča: nisi tužibaba ako prijaviš onoga tko uništava tvoje igralište, park, autobusno stajalište, klupu ili stolicu u školi, jer "superklinci" brinu o drugoj djeci i svom okolišu i tako postaju savjesni i odgovorni odrasli građani. Set kartica "7 zlatnih pravila" izrađenih za potrebe edukacije Peršurić je ponio u svoj ured, rekavši kako je uvjeren da mu mogu pomoći i u radu s odraslima. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter