Može li EU donijeti GMO kukuruz na hrvatska polja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako Europska komisija donese pozitivnu odluku, na europskom će se tlu moći slobodno uzgajati genetski modificirani kukuruz Pioneer 1507. U preliminarnom izjašnjavanju Europskog parlamenta o legalizaciji GMO kukuruza u EU niti jedna opcija prošlog tjedna nije dobila kvalificiranu većinu država članica, no Europska komisija u takvoj situaciji, prema nekim tumačenjima, ima pravo donijeti pozitivnu odluku o uzgoju te sorte kukuruza.

Kukuruz TC1507 otporan je na nekoliko herbicida koji sadrže glufosinat-amonijak, koji je po tvrdnjama ekologa jako otrovan pa se protive njegovom uzgoju.

Neovisno o odluci Europske komisije, Hrvatska ne mora strahovati od GMO usjeva na svojim poljima, poručuje Hrvoje Fulgosi, molekularni biolog iz Instituta "Ruđer Bošković" i predsjednik vladinog Vijeća za GMO.

- Naš je načelni stav protiv GMO-a, i to je posve u redu u ovom trenutku. Nitko Hrvatskoj ne može nametnuti uzgoj GMO usjeva, i odobrenje Europske komisije ni u kom slučaju ne znači da će se ti usjevi naći na hrvatskim poljima, uvjerava Fulgosi. Procedura koju hrvatsko zakonodavstvo predviđa u tom pogledu, dodaje, dovoljno je komplicirana i kompleksna da bi se za dobivanje odobrenja za takvu proizvodnju trebalo dobro potruditi.

- U strahu su velike oči i ne možemo dobro prosuđivati, osobito ako se javnost plaši stvarima koje nisu istinite. Nije realno da će se GMO odmah nakon odobrenja u EU naći u Hrvatskoj, niti da naša tijela to nisu sposobna nadzirati. Nema razloga za paniku. Na policama naših trgovina ne može biti GMO hrane, umiruje Fulgosi.

Dok se građani 19 država koje su se izjasnile protiv GMO-a bune protiv odobrenja takve proizvodnje, predsjednik Vijeća za GMO kaže kako Hrvatska nema pravo zabraniti Španjolskoj takav uzgoj, tim više što tamo imaju ozbiljne probleme sa štetnicima. "Mi njima nemamo pravo zabranjivati, ni oni nama pravo nametati GMO", veli Fulgosi. (Lj. B. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter