Može li Božinovic povecati šanse HDZ-a u 8. jedinici?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je poceo otkrivati izborne adute. Imenovanje "koordinatora" po svim izbornim jedinicama - koje je pompozno najavila sama Jadranka Kosor - pokazuje da je vrh te stranke odlucio biracima ponuditi svoje ministre kao glavne igrace u izbornoj utakmici bez obzira na cinjenicu da su neki od njih clanovi stranke tek nekoliko mjeseci ili tjedana.

Predsjednica Kosor odlucno nudi "svoje ljude" kao novo lice HDZ-a te ih postavlja na mjesta koordinatora, odnosno šefova izbornih stožera po izbornim jedinicama u kojima oni uopce ne žive.

Na taj nacin je ministar obrane Davor Božinovic, koji se prije nekoliko mjeseci, kada je vec bio na ministarskom položaju, upisao u HDZ, postao "glavni hadezeovac" za 8. izbornu jedinicu, koja obuhvaca Istarsku županiju i dijelove Primorsko-goranske, te zamijenio na tom mjestu nekog od dugovjecnih lokalnih HDZ-ovih lidera, poput saborskih zastupnika Garija Cappellija ili Nevija Šetica.

Analiticari upozoravaju da šefica HDZ-a, doduše, nije u toj nakani uspjela do kraja.

- Važna je cinjenica da su koordinatori u neki izbornim jedinicama ostali stari kadrovi, poput Vladimira Šeksa, Ivana Šukera i Božidara Kalmete, kaže politolog Davor Gjenero. Oni ce, kako kaže, imati veliki utjecaj na razvitak dogadaja u stranci nakon izbora.

Imenovanje ministra obrane Božinovica na mjesto šefa izbornog štaba HDZ-a za Istru i dio rijecke regije nije iznenadenje.

- Božinovic ide tamo gdje se od stranke ne ocekuje puno, tvrdi dr. Žarko Puhovski sa zagrebackog Filozofskog fakulteta i dodaje: "A na njega, napokon, nema ni djelic primjedbi koje se stranci u tom dijelu zemlje cesto pripisuju. Dakle, Božinovicu ne prigovaraju za korupciju, nacionalizam i slicno, on je imun na sve primjedbe od kojih žive kriticari HDZ-a, posebno u toj izbornoj jedinici.

Tamo su biraci i najoštriji prema HDZ-u, a ovaj kandidat može reci da to s njim nema nikakve veze. Njegov izbor racionalan je pokušaj da se izbori minimum koji je moguc".

- Trebamo odmah reci da nece Davor Božinovic nositi listu, nego ce je nositi Jadranka Kosor, kako u 8. izbornoj jedinici, tako i u svim drugim, napominje IDS-ov Damir Kajin i najavljuje ozbiljnu izbornu bitku.

- Nemam ništa osobno protiv Božinovica, ali njegovu politicku opciju doživljavam ljutim protivnikom. Božinovic je uvijek bio covjek sustava. Bio je to do 1990., kao i nakon 2000., kada je bio Mesicev izbor za rad u MORH-u. Danas je Jadrankin izabranik.

Uvijek je bio na "dobitnoj" strani, ali 2011. to nece biti dobitna opcija. Bit ce žestoko politicki potuceni na izborima, a najuvjerljiviji izbor doživjet ce u 8. izbornoj jedinici, istice potpredsjednik IDS-a.

Politicka i radna biografija ministra Božinovica pokazuje da je on covjek za sve sisteme. Karijera u sigurnosnom sustavu bila je njegov prvi profesionalni izbor, kada je 1987. postao savjetnik u tadašnjem Republickom sekretarijatu za narodnu obranu. Kasnije, po promjeni vlasti 1990., Božinovic je postao predsjednik Novacke komisije MORH-a, da bi se potom preselio u Ministarstvo vanjskih poslova.

Na Zrinjevcu je radio kao savjetnik za konzularne poslove, a potom je gradio karijeru diplomata. Bio je otpravnik poslova i veleposlanik u Sofiji, Sarajevu i Beogradu. Kratkotrajno je radio i kao šef Ureda predsjednika Republike Stipe Mesica, da bi 2005. postao šef hrvatske misije pri NATO-ovom savezu.

Potom je dospio na položaj državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova, najprije za eurointegracije, a nakon toga za politicka pitanja. S tog mjesta preuzeo je mjesto ministra obrane, i to kao "nestranacki profesionalac". U HDZ se upisao 18. lipnja 2011., kada je primio iskaznicu na velikom stranackom skupu u Zagrebu.

- Božinovicevi roditelji došli su svojedobno iz Boke kotorske u Pulu. Pula je oduvijek bila otvorena za svakoga, i to je i danas. No, HDZ nije opcija Puležana i Istrijana. Pošto nije ni izvorni HDZ-ovac, pokazuje se problem u njihovim redovima. Jadranka Kosor ostavila je svoje ministre kao svoj izbor u predizbornoj igri. Ocekujem fer, poštenu i tvrdu kampanju u 8. izbornoj jedinici i mi cemo samo tako nastupati, kaže Kajin.

Hoce li ministru Božinovicu pomoci njegovi istarski dani, teško je predvidjeti, ali istraživanja popularnosti stranaka pokazuju da HDZ teško može racunati na više od dva mandata u 8. izbornoj jedinici.

- Važno im je da dobiju barem dva mandata. Ministar Božinovic time osigurava saborski mandat i ostanak u politici, napominje Puhovski.

U kuloarima se može cuti da ce HDZ-ova izborna lista u toj izbornoj jedinici biti sastavljena od kadrova vjernih premijerki. Uz prvoplasiranog ministra Božinovica, na drugom mjestu bila bi zastupnica Vesna Buterin, dok bi treci bio šef HDZ-ove organizacije u Primorsko-goranskoj županiji Josip Boric.

U tom slucaju, nove mandate nece dobiti Gari Cappelli s Malog Lošinja i Puležan dr. Nevio Šetic, a niti celnici istarskog HDZ-a nemaju šanse za politicki napredak.

Hoce li ministar obrane Davor Božinovic uspjeti kao "koordinator" HDZ-ova desanta na Istru i Rijeku, uskoro ce se vidjeti. Može se reci da je mandat i politicku buducnost osigurao samome sebi, dok ce lokalne organizacije njegove stranke, te njihovi aktivisti, morati pricekati novu priliku za uzlet do Sabora.


Tko ce biti na Kukuriku listi?

Lista Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici racuna na cak dvanaest mandata ne pokvari li im planove stranka Ladonja ili istarski HSLS. Na parlamentarnim izborima 2007. SDP je dobio sedam mandata, IDS tri, a HSU jedan, dok je HNS-u nedostajalo manje od petsto glasova za mandat. Ponove li taj rezultat, dobit ce dvanaest saborskih mandata, a dobitnik bi mogao biti IDS, koji ce na listi, navodno, imati cetiri kandidata.

Iako se u Kukuriku koaliciji još ne može službeno doznati tko ce biti na izbornoj listi - osim da je koordinator i prvi na listi SDP-ov Zlatko Komadina - pretpostavlja se da ce IDS ponuditi biracima Ivana Jakovcica, Damira Kajina, Giovannija Sponzu i Borisa Miletica.

Lista još nije gotova - a odluce li ponuditi i nekoga "preko Ucke", odnosno iz rijeckog IDS-a, koji je u tom gradu u vlasti, izgledni kandidat je Nedjeljko Tomic. Iz istarskog SDP-a na liste bi mogli i dosadašnji zastupnici Tanja Vrbat i Dino Kozlevac, dok ce HSU predstavljati njihov predsjednik Silvano Hrelja.


Podijeli: Facebook Twiter