Moždani udar drugi je uzrok smrtnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pulski kongres s najduljom tradicijom od preko pola stoljeca nastoji vratiti holisticki pristup pacijentu, a to znaci covjeka sagledavati u svim dimenzijama. Razvoj medicine doveo je do subspecijalizacija i mehanicistickog pristupa, a mi nastojimo sagledati vezu duha i tijela. Psiha ima presudno znacenje kod svih bolesti," istaknula je akademkinja dr. Vida Demarin, predsjednica Medunarodnog kongresa neuropsihijatara koji je svecano otvoren u Puli 51. put.

U Hrvatskoj je moždani udar po smrtnosti na drugom mjestu, a do prije nekoliko godina bio je na prvom, s ponosom je istaknula dr. Demarin. Smanjena smrtnost od moždanog udara posljedica je preventivnog programa i unaprjedenje lijecenja u bolnicama.

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i KBC Sestre milosrdnice izradili su nacionalni program zbrinjavanja bolesnika s moždanim udarom, što je dovelo do toga da se u svim hrvatskim bolnicama danas može raditi tromboliza - novo lijecenje medikamentima. Takoder ustrojene su ubolnicama posebne jedinice za lijecenje moždanog udara. Danas je svaki bolesnik u hrvatskim bolnicama tretiran na isti nacin kao i u svijetu, zbog cega je smanjena smrtnost, rekla je dr. Demarin.

Pored toga sustavno radimo na prevenciji, osvješcivanju ljudi da moraju voditi brigu o tlaku, šeceru i masnocama u krvi, da trebaju prestati pušiti, hodati, zdravo živjeti i uvesti mediteransku prehranu. U svijetu je moždani udar treci uzrocnik smrtnosti i mi moramo težiti tome, rekla je akademkinja.

Jedna od glavnih tema kongresa je treperenje pretklijetki srca (atrijska fibrilacija) kao jednog od uzrocnika moždanog udara.

Osim toga neurolozi ce ovih dana do nedjelje govoriti o kognitivnim (spoznajnim) poremecajima nakon neuroloških bolesti, te o demenciji. Psihijatri ce se baviti poremecajima licnosti. Prvi puta pozvane su i medicinske sestre koje skrbe o bolesnicima s multiplom sklerozom, jer su one neophodne u skrbi za bolesnike.

Iz pulske bolnice na kongresu ce izlagati neurolozi dr. Lorena Radolovic Prenc i dr. Dubravko Markovic te psihijatri dr. Tomislav Peharda, Mauricio Juricic i Ivica Šajn.

Skupu se odazvalo oko 300 neuropsihijatra, neurologa, neurokiruga i psihijatara iz Hrvatske, Italije, Njemacke, Madarske, Ceške, Srbije, Bosne, Makedonije, Slovenije, Rusije i Ukrajine. (J. ORLIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter