Možda se i nebo smiluje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najznacajnija filmska manifestacija koja se održava u središnjoj Istri, 12. Motovun film festival, danas otvara svoja vrata.

Revija filma, ali i raznovrsne ljetne zabave za širu populaciju, pocinju projekcijom filma "Lourdes" Jessice Hausner koji ce se prikazati u Kinu Bauer vec u deset ujutro. Tako da ce se do službenog otvorenja, koje je zakazano za 20 sati, vec izredati mnogi filmovi.

Prema najavama organizatora, na festivalu ce se prikazati preko sto filmova. Istaknimo da je ovogodišnja zemlja partner MFF-a Slovenija, što znaci da ce se svakodnevno u 16 sati u Kinu Bauer prikazati jedno od ponajboljih ostvarenja slovenske kinematografije, dok ce se u 18 sati u Još manjem kinu u sklopu programa Novo iz Slovenije moci pogledati kratki i dokumentarni filmovi.

Filmovi se prikazuju u pet kina: tijekom dana u vec spomenutim Kinu Bauer (mjesna kinosala) i Još manjem kinu (prostor motovunske Zajednice Talijana), a kad zamraci, na glavnom festivalskom kinu Trg, u Kinu Barbakan (pod gradskim zidinama) i na terasi iza hotela Kaštel.

I ove su godine organizatori odabrali citav niz intrigantnih filmova širokog tematskog dijapazona, pa se u motovunskom programu tako mogu naci švedski triler "Muškarci koji mrze žene", kontemplativni film o azijskom animizmu "Ujak Boonmee sanja svoje bivše živote", zvucni "Srpski film", dokumentarac "Crvena kapela"

Ipak, cini se da je i ove godine isplivala jedna tema festivala, a to je religija, koja se pojavljuje kao okosnica filma "Lourdes" (vjerski turizam), peruanskog "Octubra" (latinskoamericki katolicizam), francuskog "Hadewijtch" (psihologija fanatizma), sardinijskog "Quattro volte" (franjevacka skrušenost)…

Spomenimo i poznate filmske goste: rumunjskog scenarista Razvana Radulescua, ciji ce se filmovi "Utorak nakon Božica" i "Prije svega, Felicia" prikazati u utorak i srijedu navecer, zatim slavnog montipajtonovca Terryja Jonesa, ciji ce se filmovi "Monty Python i sveti gral" i "Brianov život" prikazati u utorak i cetvrtak, te Juliana Templea, ciji ce pak potresni dokumentarac o gospodarskom krahu jednog grada "Rekvijem za Detroit" zatvoriti festival.

Svake ce se veceri na terasi hotela održavati koncerti, a glazbeni program u ponedjeljak otvara slovenski postfolk rock bend Katalena, u utorak ce nastupiti tri DJ-a objedinjena u kolektiv Tetkine radosti, u srijedu slijedi Elvis Penava quartet, u cetvrtak Bambi Molestersi, a u petak nekonvencionalni kazališno-glazbeni projekt Škrip orkestra.

Dakle, sve je spremno, a jedino što ne obecava je vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda, koja u sljedecem tjednu najavljuje dugotrajnu kišu. No, pošto je tematika festivala religijska, možda se i nebo smiluje. (A. DAGOSTIN)

Organizirani busevi, otvoren kamp
Ponovimo još jednom da se vozilom u Motovun ne može. Za posjetitelje je uredeno parkiralište kraj rijeke Mirne, odakle autobusi voze redovito od 9 do 4 sata. Cijena povratne karte iznosi 20 kuna, a ako u autobus udete na motovunskom Kanalu, karta ce vas koštati petnaest kuna. Organizirana je i linija Istarske Toplice - Motovun.
Onima koji ne žele placati prijevoz, ili vole šetnju, preostaju stube, kojih od podnožja do vrha Motovuna ima cak 1.052.
Ulaznice za nocne projekcije koštaju 20 kuna, dok su one dnevne nešto jeftinije.U podnožju Motovuna može se kampirati u za to predvidenom prostoru.


Podijeli: Facebook Twiter