Možda neke stranke dođu pameti i pridruže nam se

Peđa Grbin (M. ANGELINI)
Peđa Grbin (M. ANGELINI)

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, Puležan na visokoj dužnosti u Hrvatskom saboru, posljednjih tjedana vrlo je istaknut u javnosti kao glasnogovornik svoje stranke. U ključnom trenutku braniteljskih prosvjeda na Markovu trgu istupio je u ime vladajućih s beskompromisnom osudom politike HDZ-a. Prisutan je, kažu i utjecajan, na istarskoj sceni, te priznaje kako je nedavna smjena šefice SDP-a Istre ostavila unutarstranačke tragove.

- Nakon burnih događaja u istarskom SDP-u, čiji je vrhunac bio smjena predsjednice Maje Šarić, mnoga su pitanja ostala neodgovorena. Zašto ste je smijenili i kakva je sada situacija u stranci?

- SDP Istre prolazi kroz konsolidaciju, te se pripremamo za parlamentarne izbore. Reći da je stanje dobro bilo bi pretjerivanje, ali smatram da vremenom postaje sve bolje.

- Prije izbora za Sabor trebali biste u SDP-u Istre održati i unutarstranačke izbore za novog predsjednika ili predsjednicu?

- Statut SDP-a propisuje izbore u određenom roku i trenutačno se čeka odluka Statutarne komisije, s obzirom da se bivša predsjednica žalila na provedenu konvenciju. Nakon toga, idemo u organizaciju novih izbora u istarskom SDP-u.

- Očekuje se nova kandidatura dosadašnje predsjednice, Maje Šarić. Što ako ona opet dobije najviše glasova?

- Protiv gospođe Šarić vodi se stranački postupak i pitanje je može li se ona ponovno kandidirati. Riječ je o posebnom vidu postupka koji se vodi unutar političke stranke zbog nepoštovanja statuta stranke. Kandidatura gospođe Šarić ovisi i o ishodu tog postupka.

- Konkretno, što je njen glavni grijeh?

- Nerad. Bez obzira na njezina objašnjenja, glavnu "presudu" donijela je konvencija istarskog SDP-a, koja je zaključila da posao nije obavljan kako treba i na temelju onoga što je predlagala u svojim izbornim obećanjima.

- Niste je smijenili zbog bliskosti s IDS-om?

- Ne.

- Slučaj Maje Šarić objašnjava se i kao nastavak sukoba predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine na istarskom terenu?

- Vrlo je teško braniti se od paušalnih tvrdnji. Znam što iza toga stoji i to je posve istarska priča. Veliki broj članova SDP-a Istre nije bio zadovoljan načinom vođenja stranke i zato je došlo do smjene. Iznijet ću i jedan primjer koji ilustrira nerad dosadašnje predsjednice. Znamo da je drugi krug predsjedničkih izbora bio 11. siječnja, a mi smo tek 7. siječnja imali prvu sjednicu županijskog odbora s točkom dnevnog reda "priprema za predsjedničke izbore."

- Nije li šef SDP-ove kampanje za predsjedničke izbore u Istri bio Vili Basanesse, a ne Maja Šarić?

- Bio je, upravo zato jer ona nije radila taj posao. Ali, on tada nije bio ovlašten za sazivanje sjednica županijskog odbora. Trebala ih je, kao i sjednice drugih tijela, sazivati predsjednica.

- Gradonačelnik Umaga Basanesse postao je, nakon svega, i v.d. predsjednik istarskog SDP-a, što je mnoge izazvalo da se upitaju niste li za taj posao mogli pronaći "izvornog SDP-ovca" umjesto nekoga tko je u stranku stigao kasnije i sa zaleđem nositelja nezavisne izbore liste, odnosno gradonačelničke funkcije?

- Nakon što je izglasano nepovjerenje predsjednici Šarić, sukladno statutu pozvani su potpredsjednici organizacije da postanu v. d. predsjednici do izbora. Ali, Dino Kozlevac i Danijel Ferić očitovali su se kako ne mogu, iz svojih razloga, prihvatiti tu dužnost, pa je konvencija imenovala Basanessea.

- Kako će "taj i takav" podijeljeni SDP Istre izboriti, zajedno s SDP-om susjedne županije i eventualnim koalicijskim partnerima, 116 tisuća glasova, koliko Iblerov trg traži za izbornu pobjedu u osmoj izbornoj jedinici?

- U osmoj izbornoj jedinici moramo ostvariti najbolji rezultat u čitavoj Hrvatskoj. U izborima sam od 1999. godine i znam kako je u stranci uvijek bilo nezadovoljstva i prijepora pojedinaca, ali za izbore smo svi zapeli da ostvarimo što bolji rezultat. Tako će biti i na ovim izborima.

- Ali, maloprije ste rekli kako niste svi radili u nedavnoj predsjedničkoj kampanji?

- Iznio sam primjer, ali tu se radi o nečem drugom. Članovi idu na štandove, lijepe plakate i to je jedan vid aktivnosti, a drugo je nesazivanje sjednice na kojima se posao organizira i osmišljava. Bivša predsjednica izbjegavala je svoje obaveze u kampanji, da bi na kraju sazvala alibi-sjednicu predsjedništva županijske organizacije.

- Osma izborna jedinicama u medijima se neprekidno tumači kao presudna za SDP i partnere, ma tko oni bili. Postaje li to "majka svih bitaka" za SDP, mjesto gdje stranka gubi ili pobjeđuje?

- Naravno da to nije tako. Izbore možemo dobiti u osmoj izbornoj jedinici , možemo imati dvanaest mandata, ali bez uspjeha u Zagrebu, Slavoniji ili sjeverozapadnoj Hrvatskoj nećemo pobijediti.

- Koliko ćete imati, po Vašoj prognozi, mandata?

- Deset. A možda i više.

- S IDS-om ili bez njega?

- Govorim o rezultatu cijele Kukuriku koalicije, kakva je bila prije četiri godine, te s jednim ili dva dodatna partnera.

- Jedan partner su laburisti, tko je drugi?

- Široka je politička scena, možda neke stranke dođu pameti i pridruže nam se.

- Što ćete s Damirom Kajinom i Istarskim demokratima? Idete li s Kajinom, ne idete s IDS-om ?

- To je vrlo realna opcija.

- I obratno – ako SDP koalira s Kajinom, otpada IDS?

- Do izbora je još daleko, ne znam kako će koalicija izgledati. Vjerujem da će Kukuriku koalicija i dalje ići zajedno, posebno u osmoj izbornoj jedinici gdje smo pokazali dobre rezultate. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter