Možda je bolje priključiti se Turskoj nego EU-u

Predavanje Ljube Jurčića u Premanturi (M. ANGELINI)
Predavanje Ljube Jurčića u Premanturi (M. ANGELINI)

Kina je industrijska zona, SAD šoping centar, Afrika park, a Europa muzej, slikovito je današnji svijet opisao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić na sinoć održanom predavanju u Premanturi o svjetskoj ekonomiji, koja su organizirale Udruga Fenoliga i Javna ustanova Kamenjak.

U tom golemom svijetu Jurčić je našao mjesta i za Hrvatsku i njenu ekonomsku sliku, koja trenutno više podsjeća na rendgensku sliku pluća kakvog pušača, nego na nešto što bismo ponosno pokazali dugo očekivanom gostu.

Jurčić smatra da je svijet sada suočen s krajem industrijske civilizacije, kao što je davno došao kraj poljoprivrednoj. Tehnologija se mijenja, industrija je složenija. "Danas ne vlada ni energija mišića, ni u tolikoj mjeri fosilnih goriva, već je sada dominantna energija mozga. A gospodar svijeta je onaj tko kontrolira energiju", proročanski je zazvučao Jurčić.

U svijetu sve više novca imaju neke zemlje koje su do jučer bile na ekonomskoj periferiji, poput Kine i Indije. Jurčić, međutim, kaže da one imaju ekonomsku, ali ne i političku moć. Sjeverna Amerika je i dalje predvodnik, SAD je najjača vojna sila. Ali u rješavanje svjetske krize morale su se uključiti i druge zemlje, ne samo zapadne. Okupljanje najjačih počelo je u skupini G5, dok se sada ona proširila na G20. Time je, kaže Jurčić, počeo proces stvaranja nove političke karte svijeta. Tih 20 najmoćnijih država ima u rukama preko 80 posto svjetskog kapitala.

Gdje je u svemu tome Hrvatska? "Možda je bolje da idemo u Tursku nego u Europsku uniju", u šali će Jurčić. U Europi BDP pada, u Turskoj raste. Prošle godine njihov je BDP bio u plusu 4,2 posto. "Turska je vezana za Europu koja je u krizi, a ona ima rast. Dakle, može se", konstatira. Ističe da se u Hrvatskoj koriste nove tehnologije, ali je problem što one nisu ovdje proizvedene. (Bojan ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter