Mozaik u Amfiteatru

(Z. A.)
(Z. A.)

"Mozaik daje toliko puno mogućnosti, a ta umjetnička slagalica zahtjeva goblensku strpljivost. Primjerice, minuciozno bušenje finog papira cigaretom u prvonagrađenom radu splitske umjetnice Emilije Duparove princip je koji je volio Picasso, princip destrukcije radi rekompozicije", rekla je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner prilikom jučerašnja otvaranja vrijedne izložbe Biennale mozaika Rijeka 2013 u Galeriji Amfiteatar u pulskoj Areni.

U, za ovu umjetničku formu, iznimno zahvalnom prostoru izloženo je 45 radova 43 autora, a pored klasične forme mozaika, izložen je i mozaik viđen kroz druge medije - slikarstvo, skulpturu, video, instalaciju, fotografiju, kolaž.

Osim aktiviranja i razmjene umjetničkih ideja, cilj ovog Biennala je i, kako je rekao organizator dipl. mozaicist Matko Kezele iz udruge A.na.nas., popularizirati mozaik i posjetiteljima približiti staru tehniku na suvremeni način.

Ovo je drugo izdanje Biennala, a ove su se godine domaćim umjetničkim snagama pridružile i umjetničke skupine Mosaizm iz francuskog Toursa i CaCO3 iz talijanske Ravenne, koja slovi za metropolu mozaika.

Ljubitelji umjetnosti mogu razgledati izložbu iduća dva tjedna svakog dana od 8 do 22 sata. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter