Mozaik kao suvremeni likovni izraz

Mosaic City/Grad Mozaika - Poreč u maloj galeriji Pučkog učilišta Poreč (V. HABEREITER)
Mosaic City/Grad Mozaika - Poreč u maloj galeriji Pučkog učilišta Poreč (V. HABEREITER)

Izložba radova sedam umjetnika koji su sudjelovali na nedavnom 3. međunarodnom simpoziju umjetnosti izrade mozaika Mosaic City/Grad Mozaika - Poreč otvorena je preksinoć u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta. Na slobodnu su temu, ali uz uvjet da mozaici moraju biti isključivo u kamenu, dva tjedna stvarali Darina i Andrey Janev (Bugarska), Maja Matašin (Bosna i Hercegovina), Marija Gašpar, Stipan Tadić, Eugen Varzić i Đanino Božić (Hrvatska). Simpozij organiziraju Turistička zajednica i Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine,  dajući Poreču još jednu manifestaciju koja promovira njegov identitet i daje mu dodatnu prepoznatljivost kao gradu mozaika i UNESCO-ve baštine, rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta  Sanja Radetić Fatorić. Ukazala je na strpljiv i predan rad umjetnika, čestitala voditelju projekta Deanu Jovičeviću, predsjedniku društva, na strasti i upornosti prilikom njegove realizacije, te zahvalila svima koji su prepoznali i podržali vrijednost projekta.

Kultura i turizam

- Putem međunarodnog umrežavanja umjetnosti, kulture i turizma svake godine u Poreč pozivamo desetak novih umjetnika koje ugošćujemo i omogućavamo im stvaranje djela koja će trajno ostati ugrađena u ulice i trgove našega grada. Mozaici velikih formata, mozaične skulpture i minijature, osvojit će i obogatiti živote grada, naše djece, sugrađana i gostiju. Pričat će o gradu na obali mora s novom umjetničkom inspiracijom bogatog umjetničkog naslijeđa - gradu mozaika, kaže Jovičević. Društvo će ovih dana dobiti i prostore u zgradi Učilišta gdje će biti smještena djela i održavat će se radionice, a sljedeće godine kolonija će se odvijati na terasi bivšeg Roxy bara.

"Mozaik je likovna tehnika, odnosno medij koji pruža mogućnosti izrade spomenika javne namjene. Kulturna baština u vidu zidnih slika i mozaika još uvijek nije u dovoljnoj mjeri, čak ni prepoznata, a kamoli znanstveno istražena i procijenjena. Posebnu prazninu predstavlja područje njihove zaštite. Upravo porečka likovna radionica izrade mozaika pruža novu prigodu stvaranja nukleusa mladih umjetnika i izmjene međunarodnih likovnih iskustva stranih umjetnika. Sve navedeno potrebno je ostvariti da bi se stvorili preduvjeti mozaičarske škole sposobne kreirati nove umjetnike, ali i ovladati ovom tehnikom u svrhu obnove nacionalne baštine mozaika", napisao je u pratećem katalogu izložbe povjesničar umjetnosti Vincije Lupis koji je pratio rad umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 8. lipnja. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter