Mozaik kao čvrsta veza između sadašnjosti i prošlosti

Umjetnici stvaraju u lapidariju porečkog Muzeja
Umjetnici stvaraju u lapidariju porečkog Muzeja

Zgodno je i zanimljivo pratiti kako umjetnici slažu mozaik, treba znat rukovati s teškim čekićem, vješto udariti u sitne kamene kockice kako bi se dobila željezna dimenzija koja postaje dio složenijeg plana. Pratiš kako umjetnici slažu i pokušavaš doprijeti do konačnog plana jer, na kraju svega, oni slažu u negativu, prava donja strana otkrit će se tek na kraju posla. Porečko društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine četvrtu godinu zaredom organiziralo je Međunarodni simpoziji umjetnosti izrade mozaika. Šest umjetnika upravo izrađuje svoje radove, okupili su se 2. svibnja i završit će, odnosno predati radove 15. svibnja. Ove godine na simpoziji sudjeluju: Miljenka Šepić iz Rijeke, Brigitte Brand iz Venecije, Sonja Milotić Šesto, Puljanka sa zagrebačkom adresom, Đanino Božić iz Novigrada, Puležanka na radu u Rijeci Ivana Hrvatin te Zagrepčanin Sebastijan Dračić.

Donacije porečkim ustanovama

Na kraju simpozija svaki će umjetnik predati po jedan rad a vještiji čak i dva. U rujnu ove godine održat će se izložba i potom će mozaici biti poklonjeni porečkim institucijama, od škola, vrtića, doma za umirovljenike, do gradskih ureda.

Poreč je grad mozaika, nataložena povijest nudi primjere iz rimskog doba (rimska tehnika) i, normalno, veličanstveni prizor Eufrazijeve bazilike sa bizantijskim mozaicima iz 6. stoljeća, iz vremena cara Justinijana i velikog plana ujedinjavanja razbijenog rimskog carstva. Toliko nataložene kulture kojoj treba prići s osjećajem održivosti što znači da se ne smije napastovati, ona - kultura ne smije postati predmet invazivnog turističkog iskorištavanja i profaniranja. Zato je nastala udruga, odnosno Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine iz Poreča, koje njeguje tehniku mozaika i podučava, širi znanje naročito među mladima. Međunarodni simpoziji je vidljivija dimenzija rada društva kojim predsjedava Dean Jovičević.

"Bez ključne uloge gradske Turističke zajednice, samog Grada Poreča i tvrtke Špina koja nas opskrbljuje materijalom sve to ne bi bilo moguće," veli nam Jovičević.

Znatiželjnici prate rad umjetnika

Radionice simpozija su smještene u dvorištu - lapidariju palače gradskog Muzeja, vrata su otvorena, turisti i građani ulaze i, uz diskreciju, prate rad umjetnika, znatiželjniji mogu štošta naučiti, mogu pratiti svaku fazu rada. Inače, svi su sudionici simpozija priznati umjetnici kojima je mozaik izazov. Kaže nam Dean Jovičević da su dosad poklonili raznim gradskim institucijama preko 30 radova, to je dobra stvar jer se s donacijama gradi vidljivija, čvršća veza između porečke sadašnjosti i prošlosti. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter