Mozaik je uvijek rado viden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od antickih vremena pa sve do danas mozaik je neizostavan pri uredivanju interijera. Svoju primjenu nalazi u javnim i privatnim prostorima, a postavlja se na zidne, podne i stropne površine. O ljepoti mozaika svjedoce mnoge povijesne, ali i suvremene gradevine.

Mozaik unosi specificnu ljepotu u prostor, a snaga efekta ovisi o velicini površine koju zauzima te materijalu od koga je sacinjen. Mozaici se izraduju od kamena, keramike, stakla kao i plemenitih metala. Posebne umjetnicke vrijednosti imaju i oni koji su sastavljeni od kombinacije razlicitih materijala. O trajnosti mozaika svjedoci povijest, a suvremena arhitektura i moderan dizajn interijera ih i danas prihvacaju kao jedan od osnovnih nacina obogacivanja površina u prostoru.

Danas su najcešce u primjeni mozaici koji se koriste u formi keramickih plocica, a nacinjeni su od stakla ili keramike. Mozaik plocice su unaprijed složene u formate odredenih dimenzija, koje postavljene na mrežicu postaju fleksibilne te s lakocom oblažu ovalne površine i okrugle stupove. Fugiranje plocica kao i elemenata mozaika se radi naknadno tako da se u konacnici ne može primijetiti razlika u spoju izmedu dvije gotove plocice odabranog formata, odnosno dva staklena ili keramicka elementa mozaika.



Cijene mozaik plocica ovise o vrsti materijala kao i nacinu slaganja. Komercijalne linije mozaik plocica se proizvode tvornicki dok se one s kompleksnijim ili posebno narucenim motivima slažu djelomicno ili potpuno rucno. Na cijenu mozaik plocica utjece i vrijeme potrebno za slaganje metra kvadratnog mozaika što kod posebnih motiva može trajati i do osam sati.

Mozaik plocice se u dizajnu stambenih interijera najcešce povezuju s opremanjem kuhinja i kupaonica. Iako su se pojavili mnogi novi materijali, obloga kuhinjskog zida ili dijelova kuhinjskih fronti mozaik plocicama i dalje je atraktivna. Primjena mozaika je osobito preporucljiva u opremanju rustikalnih kuhinja, ali ce se odlicni efekti postici i mozaikom u suvremenom minimalistickom dizajnu kuhinje kao i blagovaonice koja je cesto dio kuhinje.

Kupaonski prostor je idealan za primjenu mozaika zbog estetskih efekata koji se postižu, ali i zbog jednostavnog održavanja ovog prostora, koji traži visoke higijenske uvjete. U kupaonici je preporucljivo odabrati stakleni ili keramicki mozaik nego kameni zbog kemijskih sredstava koja se primjenjuju u održavanju. Mozaik se odlicno uklapa s klasicnim keramickim plocicama tako da ga možete primijeniti samo u dijelu kupaonice koji želite naglasiti, primjerice oko umivaonika i kade.

Primjena mozaika daleko nadmašuje klasicnu pretpostavku primjene samo u kuhinji i kupaonici. Izuzetan efekt s mozaik plocicama postiže se postavljanjem u spavacu sobu iznad uzglavlja kreveta. Mozaik može imati odredeni motiv kao temu ili ponavljajuce uzorke s efektom zidne tapete.



Na slican nacin, mozaik plocicama se može naglasiti željeni zid u dnevnom boravku poput onoga iza sjedece garniture, centralne komode ili oko kamina. Efekti na zidu se mogu dodatno pojacati kombinacijom mozaika s kamenim ili drvenim oblogama u vecim formatima.

Mozaik je idealan za naglašavanje i dekoriranje detalja kao što su lampe, loncanice za cvijece, ogledala i slicno. Slaganjem komadica mozaika, ali i atraktivnih gotovih mozaik plocica možete kreirati unikatno umjetnicko djelo na zidu koje ce krasiti vaš dom i pobuditi pažnju svih posjetitelja.

Mogucnosti primjene mozaika u prostoru kao i ljepota koju unosi u prostor su bezgranicne pa stoga ne cudi što je do danas ostao omiljen arhitektima, dizajnerima i svima onima koji uživaju u lijepom. (Izabela GALOVIC NINIC, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter