Movijin Sauvignon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sauvignon bijeli
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Posestvo Movia, Aleš i Mirko Kristancic
Lokacija: Goriška brda, Slovenija
Temperatura serviranja: 10-12 Celzija
Gastro-preporuka: škampi na crvenu buzaru
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 160 kuna (Žuto stablo d.o.o)

Jedan od najznacajnijih podruma u susjednoj Sloveniji u posljednjih 25 godina je Posestvo Movia iz malog mjesta Ceglo u neposrednoj blizini Dobrova u Goriškim brdima ili Coliu (na talijanskom).

Posestvo Movia ima tradiciju dugu 1.700 godina, a od 1820. godine je u kontinuiranom vlasništvu familije Kristancic. Aleš Kristancic je predvodnik novog vala vinara u Sloveniji. Vinarstvom se bavi od kraja 80-ih godina prošlog stoljeca, a bio je predvodnik generacije vinara iz Primorske koja je preuzela primat u Sloveniji od, do tada dominantnih, Štajeraca. Jako je važno spomenuti da je Aleš uvjerljivo najjaci showman medu vinarima na ovim prostorima.

Posestvo Movia ima 22 hektara vinograda, od cega je pola na talijanskoj, a pola na slovenskoj strani granice koja prolazi kroz vinograde. Posestvo Movia proizvodi vina u tri kategorije - liniju Vila Marija koja donosi svježa vina od grožda iz mladih vinograda koja su odležala u inoksu, Turno odnosno vina koja su odležala u velikim drvenim bacvama (3.000 litara) te glavnu liniju Movia koju cine cetiri bijela i isto toliko crnih vina, a nadopunjava ih s pjenušcima Pur, biološkim vinom Lunar te desertnom Esencom, ali i izvrsnim grapama.

Danas cu predstaviti sauvignon bijeli iz linije Movia za ciju proizvodnju grožde dolazi iz 30 godina starih vinograda. Nakon berbe vrenje se odvija u velikim cisternama na vlastitim kvascima, potom vino ide na 18-mjesecno odležavanje u barrique bacvice, nakon cega se puni u bocete, u kojima odležava cetiri mjeseca prije punjenja u boce.

Vino je zlatnožute boje s tamnijim rubovima, bistro je i djelomicno gusto. Miris ima bogatu kompleksnost i izraženu intenzivnost te finu kakvocu. Od mirisa na prvu osjetim vaniliju koja je dobivena od odležavanja u barrique bacvici, pa malo citrusnih nota, a potom miris cvijeta bazge te notu sušenog sijena, ali i malu notu cimeta, kao i malo suhe marelice.

Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, s druge strane je djelomicno svježe i ukusno te se malo osjete i tanini koji su ponekad prisutni u ovakvim tipovima bijelih vina.

Mineralno je, uravnoteženo te ima lijep i dugacak vocni završetak. Vino je punog tijela, harmonicno, fine kakvoce i spremno za konzumaciju, mada može pricekati barem još šest mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter