Motovunu 400, Puli 200 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2011. godinu prihvacen je na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine, a iznosi samo 30 tisuca kuna manje nego ovogodišnji. Dakle, istarski ce kulturnjaci moci baratati s 4,17 milijuna kuna iz županijskog proracuna. Štednja u kulturi zapoceta 2010. kada je za razliku od 2009. "kulturni proracun" bio tanji za tri milijuna kuna, nastavlja se, dakle, i sljedece godine.

Na natjecaj za županijska sredstva pristiglo je 470 zahtjeva u kojima se od ukupno zatraženog iznosa - 90 milijuna kuna - od Istarske županije tražilo 20,6 milijuna kuna. Kao i prijašnjih godina, "kulturni je proracun" podijeljen na dvije velike stavke: Kulturni programi - Javne potrebe (2,27 milijuna kuna) i Kulturni programi - Ostalo (1,9 milijuna kuna).

Novi županijski proracun za kulturu ne donosi ništa novo i u njemu nema vecih proracunskih dobitnika ili gubitnika. Gledano po stavkama, za Književnost i izdavaštvo županija ce sljedece godine izdvojiti 30 tisuca kuna manje, a sveukupno 220 tisuca kuna dok ce za Glazbeno-scenske manifestacije izdvojiti 300 tisuca kuna kao i u 2010. godini.

Za Zaštitu materijalne kulturne baštine i muzeologiju predvideno je 200 tisuca kuna više, a sveukupno 800 tisuca dok je za Vizualne umjetnosti te za Nove medijske kulture prepisan ovogodišnji iznos, dakle svakoj stavci ce pripasti po 200 tisuca kuna.

Proracunski korisnici u stavci Nematerijalna kulturna baština mogu ocekivati 50 tisuca manje nego ove godine, a sveukupno 300 tisuca kuna. Jednak rez doživjele su stavke Medunarodna suradnja kojoj ce pripasti 150 tisuca i Ostali programi kojima je Županija namijenila 100 tisuca kuna.

Medu vecim dobitnicima u stavci Kulturni programi - ostalo i dalje je glavni favorit Motovun film festival (400 tisuca), a pridružuju mu se Zagrebacki plesni ansambl - 12. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvincenat (200 tisuca), Pula Film Festival (200 tisuca), SAKUD Pula - 17. PUF (150 tisuca) i udruga Sa(n)jam knjige u Istri (240 tisuca kuna).


Podijeli: Facebook Twiter