Motovunski turistički uspjesi u porastu za 14 posto

Motovun ljeti (Arhiva)
Motovun ljeti (Arhiva)

Na području općine Motovun prošle je godine ostvareno 37.380 turističkih noćenja i 14.914 turističkih dolazaka, što je u odnosu na prethodnu godinu porast noćenja za 14,37 posto i porast broja dolazaka za 13,79 posto, saznajemo u općinskoj Turističkoj zajednici. Resursi za ostvarenje ovakvog rezultata su 523 turistička kreveta na području cijele općine, od čega je najviše, 248 kreveta, u kućama za odmor, 145 u apartmanima, 62 u sobama privatnih iznajmljivača, 68 kreveta ima hotel Kaštel, a smještajnim kapacitetima treba pridodati i 12 kamperskih parcela u motovunskom kamping-odmorištu.

Strani gosti u velikom porastu

Stranih je gostiju bilo otprilike šest puta više nego domaćih. U strukturi motovunskih gostiju prevladavaju Nijemci i Austrijanci, po brojnosti odmah za njima su Amerikanci i Britanci, slijede Talijani, a uz njih po više od tisuću noćenja u prošloj godini ostvarili su još Nizozemci, Belgijanci, Francuzi i Slovenci. Prema godišnjoj statistici, lani su se u Motovunu zatekli i turisti iz nekih nama egzotičnijih zemalja, poput Argentine, Hong Konga, Indonezije, Kazahstana ili Meksika. Vrijedno je zabilježiti i da rezultati turističkih dolazaka i noćenja na području općine Motovun već pet godina za redom bilježe kontinuirani porast, te da su u tih pet godina, od 2011. do 2015. godine, broj dolazaka i broj noćenja porasli za oko 2,2 puta, dakle više nego dvostruko.

Osim povijesne i vizualne atraktivnosti, goste u Motovun privlače i atraktivne manifestacije, među kojima naravno prednjači ljetni Motovunski filmski festival, no sve značajniji postaju Festival Velog Jože na samom početku ljeta, te jesenski Festival terana i tartufa, uz brojne druge lokalnijeg značaja. Zahvaljujući lanjskom posjetu dvjestotinjak turističkih novinara, Motovun je ušao u svjetske popise "must see destinacija", odnosno mjesta koja se prema preporuci turističkih medija i portala moraju posjetiti. Prva proljetna manifestacija od koje se očekuje da će okupiti veći broj posjetitelja je višednevna utrka "100 milja Istre" koja 15. travnja starta iz Motovuna, slijedi proslava Prvog svibnja, i mjesec dana zatim festival Velog Jože, koji je u svom trećem izdanju smješten u prvi lipanjski vikend, 3. i 4. lipnja.

Festivali Velog Jože te terana i tartufa

Od direktorice motovunske Turističke zajednice Ive Jeletić Prodan saznajemo da je, u sklopu priprema za turističke aktivnosti i manifestacije u ovoj godini, nekoliko projekata kandidirano za sufinanciranje županijskim i državnim institucijama. Od županijskog Odjela za turizam se tako traži 70.000 kuna za potporu organizaciji Festivala Velog Jože, te 50.000 kuna za festival terana i tartufa; dok je od Hrvatske turističke zajednice zatraženo 350.000 za turističku signalizaciju i 10.000 kuna za programe edukacije privatnih iznajmljivača. Novosti će u ovogodišnjim motovunskim turističkim programima proizaći i iz aktivnosti nedavno osnovane istarske fotografske udruge Fotovun, koja u kolovozu za motovunski Dan općine u suradnji s Turističkom zajednicom priprema izložbu starih fotografija i razglednica Motovuna. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter