Motovunski filmski festival počeo "nultim danom"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ležernim postavljanjem i uhodavanjem festivalske infrastrukture, te besplatnom projekcijom američkog filma "Red tails" danas je neformalno počeo ovogodišnji Motovunski filmski festival. Otvaranjem festivalskog kampa, uređenjem i početkom rada festivalskih blagajni, prodavaonica i press centra, instaliranjem besplatne bežične internetske mreže koja pokriva cijeli Motovun, postavljanjem velikog filmskog platna na motovunskom trgu, kao i stotina stolica za buduće gledatelje, Motovun je kroz dan polako počeo poprimati obrise festivalskog grada, koje će u punom sjaju pokazati u subotu, kada festival i službeno počinje.

Na besplatnoj projekciji motovunskog "nultog dana" prikazan je američki film "Red tails" (Crveni repovi) redatelja Anthonyja Hemingwaya, o pilotskoj jedinici američke vojske u Drugom svjetskom ratu sastavljenoj od crnaca. Film je producirala tvrtka čuvenog Georgea Lucasa, a u lipnju 2009. godine pojedine scene ovog filma snimane su u Bujama, Grožnjanu, Motovunu i na drugim istarskim lokacijama, koje su u filmu glumili gradiće i pejzaže južne Italije. Pedesetak mještana Motovuna nastupilo je u ulozi statista, pa su se gledajući film na velikom motovunskom platnu mnogi vjerojatno i prepoznali.

U subotu festivalski filmski program počinje prvom projekcijom meksičko-urugvajsko-francusko filma "Kašnjenje" u kinu Bauer u deset sati, a svečano otvaranje Festivala po tradiciji se održava na glavnom motovunskom trgu navečer u 21 sat. Na otvaranju će se prikazati švicarsko-francuski film "Sestra", ovogodišnji dobitnik Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, a osobno će ga predstaviti redateljica Ursula Meier. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter