Motovunske nagrade Daviesu, Bulajiću i Zafranoviću

Veljko Bulajić (J. PREKALJ)
Veljko Bulajić (J. PREKALJ)

 "Vjerojatno niste mogli izabrati dosadnijeg Mavericka od mene", našalio se čuveni britanski redatelj Terence Davies primajući na motovunskoj festivalskoj pozornici jedinstvenu nagradu u svijetu filmskih festivala. Nagrada Maverick se, naime, unatrag nekoliko godina u Motovunu dodjeljuje filmašima koji su kroz cijeli svoj stvaralački vijek ostali dosljedni sebi. Dosad su ovu nagradu dobili Ulrich Seidl, Terry Jones i Ken Russel.

Terenceu Daviesu se na ovogodišnjem motovunskom festivalu prikazuje čak pet filmova, uz retrospektivu starijih tu je i najnoviji "Duboko plavo more" iz 2011. godine.

Jedna od lijepih tradicija Motovunskog filmskog festivala je i dodjeljivanje nagrada domaćim sineastima za 50 godina rada na filmu. Ovogodišnji dobitnici, kojima su nagrade svečano uručene večeras uoči prve projekcije u Kinu Trg, su redatelji Veljko Bulajić i Lordan Zafranović, filmski autori koji imaju više razlika nego sličnosti, ali povezuje ih činjenica da su obojica film odabrali još u najranijoj mladosti i ostali mu vjerni cijeli život. Veljko Bulajić svoje je prve kratke filmove snimao početkom pedesetih, Lordan Zafranović prve amaterske režije potpisuje kao šesnaestogodišnjak.

Inače, bliskiji susreti novinara s gostima iz svijeta filma od drugog se festivalskog dana ostvaruju u press-gardenu, uoči večernjih projekcija. Među pričljivijim gostima prvog press-gardena bili su redatelj i producent filma "Ljudožder vegetarijanac" Branko Schmidt i Stanislav Babić. Obojica su vrlo zadovoljni s pet Zlatnih Arena i još dvije nagrade iz Pule, a u Motovunu njihov film konkurira za regionalnu nagradu Bauer. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimila Jelena PREKALJ))


Podijeli: Facebook Twiter