Motovunska šuma oduševila švicarske šumare

(D.MEMEDOVIC)
(D.MEMEDOVIC)

Hrvatsko šumarsko društvo, sekcija Pro Silva Croatia ugostila je tridesetak članova udruge Pro Silva Švicarska koji su tijekom jednotjednog boravka u Hrvatskoj jučer obišli Motovunsku šumu. Pro Silva Croatia je nacionalna podružnica asocijacije Pro Silva Europe, europske asocijacije koja okuplja nacionalne udruge šumara i svih ljubitelja prirode; šumarske znanstvenike, praktičare, šumovlasnike i ostale zainteresirane stručnjake koji promiču prirodno gospodarenje šumama. Osnovana je u Logarskoj dolini, a registrirana u Strasbourgu te ima podružnice u 24 zemalja uključujući i u SAD-u.

Duga povijest Motovunske šume

- Šumari iz Švicarske tijekom svog jednotjednog boravka u Hrvatskoj upoznat će se sa šumarstvom Hrvatske i njenim kulturnim znamenitostima. Cilj je prezentirati kako se u Hrvatskoj prirodno gospodari šumama na primjerima jelovih i bukovih šuma Gorskog kotara i Like, na primjerima nizinskih šuma u okolici Lipovljana i na primjerima mediteranskih šuma u Istri i na otoku Rabu, izjavio je voditelj Pro Silva Croatia, akademik Igor Anić, profesor Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Motovunska šuma, kaže Anić, zanimljiva im je prvo po svojoj dugoj povijesti, a potom i stoga što je jedna od najvećih longoza na Mediteranu, dakle mediteranskih hrastovih šuma s pratećim vrstama drveća.

- Švicarske kolege zanima način gospodarenja tom šumom s obzirom su Švicarci u Alpama i uglavnom rade s jelom i bukvom i vrstama drveća sa velikih nadmorskih visina. Naposljetku nije zanemariv niti podatak da je Motovunska šuma najpoznatije stanište tartufa, istaknuo je Anić.

U Švicarskoj dominiraju planinske šume jele i bukve i tamo su razvijena dva posebna načina gospodarenja šumama; grupimično postupični sustav te preborni način gospodarenja.

Motovunska šuma, zajednica hrasta lužnjaka i poljskog jasena, najpoznatija je istarska šuma, ujedno posljednja očuvana nizinska šuma, odnosno longoza, šuma tvrdih listača u dolinama mediteranskih rijeka. Ono što je Arena u istarskoj arhitekturi to je Motovunska šuma u istarskom šumarstvu, reći će rukovoditelj Proizvodnog odjela u Upravi šuma Buzet Christan Gallo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDESadržajVijesti


Podijeli: Facebook Twiter