Motovunci se spajaju na novu kanalizaciju

Kanalizacija je građena u donjim dijelovima naselja (Arhiva)
Kanalizacija je građena u donjim dijelovima naselja (Arhiva)

U godini realizacije najveće investicije u novijoj povijesti Motovuna, izgradnje kanalizacije u donjim odnosno novijim dijelovima naselja, općina Motovun ima i najveći proračun dosad, u iznosu od čak 25,238 milijuna kuna. Na posljednjoj je sjednici Općinskog vijeća rebalansom proračun neznatno smanjen, na 25,035 milijuna kuna, isključivo zbog manjih preslagivanja između pojedinih stavki.

Obavljen tehnički pregled

Vijećnici su istovremeno usvojili i polugodišnji izvještaj o ostvarenju proračuna, koje u odnosu na cjelogodišnji proračun nije baš dojmljivo i iznosi je 5,162 milijuna kuna. Međutim, razloga za zabrinutost nema jer se proračun ionako bolje puni u drugom dijelu godine, a do kraja godine trebala bi stići i potpora IPARD-a za izgradnju kanalizacije, što će sliku proračunske realizacije uvelike popraviti.

Načelnik Tomislav Pahović izvijestio je vijećnike o dovršetku ove faze izgradnje motovunskog kanalizacijskog sustava. Radovi su dovršeni u posljednjem tjednu kolovoza, a prije nekoliko dana obavljen je tehnički pregled novoizgrađene kanalizacije i pročistača otpadnih voda te dobivena uporabna dozvola. Narednih će dana uslijediti spajanje 90 korisnika na kanalizaciju, od čega su 24 poslovni korisnici a 66 domaćinstva. Ukupna vrijednost investicije iznosi 10,184 milijuna kuna, od čega bi se 7,199 milijuna kuna trebalo pokriti odobrenom potporom IPARD-a. Za predfinanciranje radova općina je uzela kredit od oko 9 milijuna kuna, te uložila još i 684.000 kuna vlastitih proračunskih sredstava.

Ništa bez konzervatora

Na sjednici je usvojen i Urbanistički plan uređenja (UPU) naselja Motovun, koji obuhvaća područje od starogradske jezgre odnosno vrha motovunskog brda, do Kanala u njegovu podnožju. Trogodišnjoj izradi ovog UPU-a prethodila je izrada konzervatorske studije, čiji je rezultat, ugrađen u UPU, obaveza da se za svaki građevinski zahvat u prostoru starogradske jezgre mora dobiti suglasnost konzervatora. Istodobno je ovim UPU-om omogućeno da se za izgradnju odnosno za tzv. interpolacije mogu koristiti prostori na kojima su nekad bile građevine, a danas su oni prazni ili su tamo ruševine. Novim UPU-om nije predviđena nijedna bitna promjena u organizaciji i opsegu izgrađenosti prostora u području njegova obuhvata, osim što je omogućena dogradnja objekta vinskog podruma na Kanalu.

Koncesija za dimnjačarske usluge na području općine dodijeljena je varaždinskoj tvrtki Caminus.

Zamjena vijećnika smanjila dotacije SDP-u

Na jednoj od prijašnjih sjednica verificirano je stavljanje u mirovanje mandata jedne SDP-ove vijećnice, te je aktiviran mandat drugom SDP-ovom vijećniku koji je zamijenio kolegicu. To je za posljedicu imalo na ovoj sjednici usvojenu odluku o smanjenju pripadajućih proračunskih dotacija za rad političkih stranaka SDP-u zbog "ženske kvote". Naime, u konkretnom slučaju SDP-a u motovunskom Općinskom vijeću, ova je stranka dobivala 267 kuna godišnje po svakom svom vijećniku, a za vijećnice je ovaj iznos uvećavan za 10 posto odnosno za 26,70 kuna. Kako od sredine ove godine ta vijećnica SDP-a više nije aktivna, vijećnici su odlukom ukinuli SDP-u tih 26,7 kuna dodatne dotacije, odnosno, za rad svojih vijećnika u ovoj godini motovunski će SDP dobiti 13 kuna manje. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter