Motovunci: Nismo protiv MFF-a, ali reda treba biti

Motovun film festival ove se godine održava od 27. do 31. srpnja (Arhiva)
Motovun film festival ove se godine održava od 27. do 31. srpnja (Arhiva)

Nismo protiv filmskog festivala, ali popratne programe treba svesti na razumnu mjeru, zaključak je koji bi se mogao izvesti iz sinoćnje rasprave, bučnije i govorljivije, negacijske skupine na zboru građana o Motovun film festivalu. Nasuprot njima, afirmacijska skupina smatra da je Festival dobro organizirana manifestacija koja možda tih nekoliko dana otežava životnu svakodnevicu Motovunaca, ali je, kao događanje, mnogo doprinio promociji i afirmaciji Motovuna.

Livio Lanča, ugostitelj i turistički djelatnik velikog iskustva i dugog staža naglasio je da je Motovun u bivšoj državi bio nadaleko poznat kao grad tartufa, terana i kao izletničko odredište. Izleti su prestali kada se raspala bivša država, potom su Motovunu oduzeli tartufe, a sada i teran. "Ako mu uzmu i festival onda zbilja više ništa neće imati", rekao je Lanča.

Uvodeći u dvosatnu raspravu općinski načelnik Tomislav Pahović naglasio je da je zbor organiziran kako bi se građani izjasnili o problemima koji ih tište u dane održavanje MFF-a.

- Motovun je krhak srednjovjekovni grad u kojem građani imaju svoj ritam života, a to organizatori festivala moraju uvažavati i zato trebaju izravno biti upoznati s mišljenjima i zahtjevima stanovnika, kaže Pahović.

Igor Mirković, direktor MFF-a, naglasio je da je festival mnogo napravio za promociju Motovuna, a MFF je po sprezi filmskog programa i zabave jedinstven i prepoznatljiv te je opreka drugim filmskim festivalima, tisućama njih diljem svijeta.

- Festival nije problem, već su problem događaji izvan festivala, započeo je raspravu Petar Učkar. Program je odličan, dodao je, ali činjenica je da ovamo više ljudi dolazi zbog zabave, a manje zbog filmova. Tako neki smatraju da od Festivala ima koristi samo deset ugostitelja, a ostali građani ispaštaju. Buka koju stvara glazba tih je dana nepodnošljiva pa se neki iseljavaju iz grada, a onemogućen je zasluženi odmor onima koji moraju svako jutro na posao. Najviše se raspravljalo o neprimjerenom ponašanju posjetitelja koji pijani obavljaju nuždu po ulazima u kuće. Neki su se žalili da im tih dana sve nestaje iz povrtnjaka. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter