Motovun: Zbog kanalizacije zadužili se za 9,5 mil. kn

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Općinsko vijeće donijelo je odluku o kreditnom zaduženju od  9,5 milijuna kuna, uz poček od dvije godine, s fiksnom kamatom od četiri posto i mogućnošću prijevremenog povrata djela ili cijeloga kredita bez obračuna naknade.

Općina Motovun je 29. listopada s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala Ugovor dodjeli sredstava iz IPARD programa za izgradnju sustava kanalizacije i izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost ove investicija, dakle prve faze gradnje kanalizacije i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, iznosi devet milijuna kuna, bez PDV-a.

Od toga je 7,2 milijuna kuna odobreno od IPARD programa za mjeru 301, a ostatak će podmiriti Općina Motovun. Ovim se kreditom osiguravaju novčana sredstva za isplatu izvođača radova, svih općih troškova projekta i troškova nadzora radova gradnje, do isplate sredstava od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Prihvaćenom Odlukom o gospodarenju nekretninama u vlasništvu Općine Motovun propisana su pravila postupanja općinskih tijela vezana za stjecanje nekretnina, te raspolaganje i upravljanje nekretninama. Od toga su izuzeti postupci davanja u najam stanova i zakup poslovnih prostora, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, te javnih površina, što se regulira posebnim aktima.

Naime, predmet ove odluke su čestice zemljine površine koje predstavljaju građevinsko i poljoprivredno zemljište, zajedno sa svime što je s njima trajno spojeno na površini ili ispod nje, stambene, poslovne i druge zgrade, posebni dijelovi zgrada i idealni suvlasnički dijelovi građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, stambenih, poslovnih i drugih zgrada ili njihovih posebnih dijelova. Nekretninama u općinskom vlasništvu upravlja načelnik koji odlučuje o njihovu stjecanju i otuđivanju, ali samo kada pojedinačna vrijednost nekretnina ne prelazi 70 tisuća kuna.

I to samo u slučaju kada je stjecanja i otuđivanja nekretnina, te raspolaganje ostalom imovinom planirano u proračunu i provedeno u skladu sa zakonom. Ukoliko vrijednost nekretnine prelazi vrijednost od 70 tisuća kuna, o njenom stjecanju i otuđivanju odlučuje Općinsko vijeće. Nekretninama se u pravilu raspolaže javnim natječajima, uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, a to je cijena utvrđena od strane ovlaštenog sudskog vještaka, odnosno najviša cijena ponuđena u postupku natječaja. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter