Motovun: Završila ljetna škola arhitekture

Miščević sa sudionicima likovne radionice
Miščević sa sudionicima likovne radionice

Izložbom radova završila je 31. međunarodna ljetna škola arhitekture koja se proteklog tjedna održavala u motovunskom Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Polaznici škole, studenti završnih godina studija arhitekture i dizajna, slušali su niz predavanja, pratili prezentacije, izložbe te sudjelovali u raspravama i stručnim obilascima terena da bi u tih tjedan dana usvojili dodatna znanja iz određenih područja vezanih za svoj budući poziv. Stalni ciklus, zapravo stalna tema ove škole su tradicija, kreativnost i održivost, a obrađuju se teme vezane za obnovu istarskih gradova - od urbanih detalja do urbane i ruralne cjeline.

"Ovo je posebno važno za Istarsku županiju jer se opredijelila za koncept održive arhitekture i razvoja", naglasio je voditelj škole prof. Ljubomir Miščević sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Studenti su se u Motovunu bavili raznim temama uređenja javnih gradskih prostora ponajprije trgova, zidina, izdvojenih zgrada, arhitektonskih cjelina, ali i prometne infrastrukture, urbane opreme i vizualnih komunikacija.

Ove su godine, prvi put, sa studentima arhitekture na zajedničkom zadatku radili studenti dizajna. Ovakvi su timovi istovremeno rješavali arhitektonski zadatak na određenom objektu ili prostoru i njegov vizualni identitet.

Studenti svake godine nastoje rješavati i određena pitanja u samom Motovunu, a jedno je od gorućih, koje se s godinama sporo gasi, promet. Ranije generacije predlagale su tunele i liftove koji bi spajali podnožje s povijesnom jezgrom Motovuna. Skupina studenata ove je godine ponudila zamisao parkiranja automobila na pokretnim platformama na više razina, i to na samom ulazu u povijesni dio grada. Nažalost, prema dosadašnjoj praksi i ova će ideja, kao mnoge slične prije nje, ostati samo studentska zamisao iako bi, kada bi se ostvarile, zacijelo postale atrakcije širih razmjera. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter