Motovun: Za komunalnu palaču 700 tisuća kuna

Bifore komunalne palače, koje su stoljećima bile zazidane, odnedavno otvaraju stare vizure (M. RIMANIĆ)
Bifore komunalne palače, koje su stoljećima bile zazidane, odnedavno otvaraju stare vizure (M. RIMANIĆ)

Općina Motovun u proračunu za ovu godinu kulturi je namijenila 944 tisuće kuna. Najviše od toga, 700 tisuća, planira uložiti u obnovu pročelja komunalne palače. Na zapadnom dijelu te palače, najveće romaničke profane građevine u Istri, već su "otvorene" dvije bifore, zazidane tijekom minulih stoljeća.

Općinski načelnik Tomislav Pahović očekuje pomoć Ministarstva kulture i nada se da će radovi biti dovršeni do Uskrsa, zapravo do početka turističke sezone od koje Motovun živi. Općina će u obnovu ovih vrijednih detalja motovunske kulturne baštine uložiti koliko bude mogla, a dio sredstava očekuje i od talijanske regije Veneto.

Uz obnovu komunalne palače, koja pripada gradskom fortifikacijskom sustavu, nastavit će se i sanacija zidina. Naime, na dijelu zidina između "Revije" i "Komandnog mosta", prilikom nedavne obnove nije riješena odvodnja oborinskih voda. Stoga će se s unutarnje strane zidina iskopati i otvoriti propusti za oborinske vode. Za tu je namjenu planirano 90 tisuća proračunskih kuna.

Restauraciji stropa župne crkve sv. Stjepana namijenjeno je 114 tisuća kuna. Nositelj radova je Porečka i pulska biskupija, a Općina ih sufinancira iz vlastitih prihoda i donacija regije Veneto. Sanacija je započela još 2006., a dovršena je 2009. godine, no da bi se u crkvu vratile vrijedne restaurirane orgulje Gaetana Callida s konca 18. ili početka 19. stoljeća, treba dovršiti restauraciju oslika bočnih brodova i urediti elektroinstalacije.

Uz ulaganje u očuvanje bogate graditeljske baštine, koje zahtijeva daleko više novca nego što Općina Motovun iz vlastitih prihoda može osigurati, nastoji se poticati kulturne aktivnosti udruga i ustanova u kulturi u okruženju. Njima je ove godine motovunski proračun namijenio 40 tisuća kuna.

Najviše, 15 tisuća kuna, ide Gradskoj knjižnici u Pazinu, 10 tisuća Zajednici Talijana "Andrea Antico", mjesnom pjevačkom zboru Nota bene i manifestaciji Ex tempore Motovun po pet tisuća kuna, 2,5 tisuća dobit će projekt "Austrijska Istra", dvije tisuće kuna ide Državnom arhivu u Pazinu, dok je Centru za istraživanje, promociju i valorizaciju istarskih tartufa namijenjeno 500 kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter