Motovun vrvi turistima

Motovunski gornji trg
Motovunski gornji trg

Motovun je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježio 12,9 tisuća noćenja, a to je 28 posto više nego lani u istom razdoblju. U prvih 13 dana kolovoza, prema evidenciji motovunskog TZ-a, zabilježeno je 2,5 tisuća noćenja, što je 20 posto više nego lani u to doba.

"Evidentno je veliko zanimanje turista za posjet i obilazak Motovuna", kaže Slobodan Vugrinec, općinski načelnik, a ove uspješne rezultate pripisuje većim ulaganjima u promociju grada te popisivanju svih iznajmljivača koji internetom prijavljuju goste. Motovun trenutno ima 40 registriranih smještajnih objekata, uz hotel Kaštel ima 19 kuća za odmor, kamp-odmorište, a ostalo su sobe i apartmani.

Budući da se gosti u Motovunu prosječno zadržavaju 2,7 dana, treba se potruditi produžiti njihov boravak. Stoga su u okolici obilježene tri biciklističke staze, a uskoro će izaći prospekt pa će ih gosti moći i koristiti. Razmišlja se o uređenju pješačkih staza, a stalnom izložbom sakralne zbirke i cjelogodišnjom djelatnošću likovne galerije Motovun će se profilirati i kao odredište kulturnog turizma.

U sklopu svih tih nastojanja nedavno je podno Motovuna, nedaleko od sela Murari, otvoreno uzletište za ultralake letjelice. Time je omogućeno gostima iz dalje okolice da Motovun posjete na nekoliko sati. "Ovime se grad nastoji približiti gostima veće platežne moći", dodaje Vugrinec.

Budući da je Motovun osim po tartufima, teranu i filmskom festivalu poznat i po književnom liku Velog Jože, TZ nastoji prizore iz te pripovijesti Vladimira Nazora uklopiti u narednu sezonu "Istra Inspirita". Vugrinec ne dvoji da bi takvo događanje, inscenacija pojedinih prizora iz tog književnog djela u autentičnom ambijentu, moglo biti zanimljivo turistima. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter