Motovun: Vijećnici o budžetu i načelnikovoj diplomi

Motovunski vijećnici izglasali su i odluku o smanjenju osnovice plaće općinskom načelniku za šest posto (M. RIMANIĆ)
Motovunski vijećnici izglasali su i odluku o smanjenju osnovice plaće općinskom načelniku za šest posto (M. RIMANIĆ)

Godišnji obračun prošlogodišnjeg motovunskog općinskog proračuna, koji su vijećnici prihvatili na zadnjoj sjednici, zaključen je s ostvarenjem od 4,3 milijuna kuna, što je za 7,2 posto ispod plana. Vijećnici su usvojili i izvještaj o lanjskom ostvarenju programa komunalnih potreba, u što je utrošeno oko 1,3 milijuna kuna, od planiranih 1,4 milijuna.

Predložen popis prijedloga za otpis zastarjelih i nenaplativih dospjelih potraživanja, na kome se nalazi stotinjak dužnika s dugovima prema Općini od nekoliko stotina kuna pa do dvjestotinjak tisuća, skinut je s dnevnog reda uz zaključak da se umjesto oprosta neki od tih dugova ipak pokušaju naplatiti raspoloživim pravnim putem.

Usvojen je i prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji je s prvotnih 6,22 milijuna kuna povećan na 6,89 milijuna. Usvojena je i odluka o komunalnim djelatnostima koje se obavljaju na temelju koncesije, koja se odnosi na usluge prijevoza putnika, prijevoza pokojnika i dimnjačarske poslove, te odluka o smanjenju osnovice plaće općinskom načelniku za šest posto.

Načelnik Tomislav Pahović izvijestio je vijećnike da će se iz općinskog proračuna za pomoć poplavljenim područjima uplatiti 5.000 kuna.

Na kraju sjednice vijećnici IDS-a Efrem Močibob, Marčelo Kaligari i Slobodan Vugrinec pitali su načelnika Pahovića, svaki ponaosob, navodeći da to pitanje potpisuje 40 građana općine, "jesu li istiniti podaci iz načelnikove imovinske kartice da ima srednju stručnu spremu ili navodi iz medija da ima diplomu liječnika". Načelnik Pahović je ovakva pitanja nazvao nehumanim i bezobraznim političkim linčem koji provodi IDS te privatnim pitanjem na koje on nema razloga odgovarati.

U prepirki koja je uslijedila vijećnici IDS-a zagovarali su da građani Motovunštine imaju pravo znati koje je zanimanje njihova načelnika te tvrdili da se u javnim prigodama predstavljao kao liječnik. Među građanima koji su prisustvovali sjednici - bez prava sudjelovanja i postavljanja pitanja - čula su se dobacivanja: "On je nas liječio, lijekove je djeci prepisivao i injekcije davao".

Pahović je ustrajao u tvrdnjama da su takva pitanja sramotna, zaključio da se nema potrebu opravdavati i da su podaci iz imovinske kartice ispravni. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter