Motovun: Vijecnici brži od objave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud odlucio je stopirati primjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu po kojem jedinice lokalne samouprave mogu neobradeno zemljište privremeno oduzeti vlasniku i dati ga u najam. Te se odredbe nece primjenjivati dok se ne provede postupak ocjene suglasnosti s Ustavom za osam clanaka (15., 16., 25., 81., 82., 83., 84., 85.) toga zakona.

Takvu je odluku Ustavni sud donio još 7. srpnja ove godine, medutim, na snagu je stupila objavom u Narodnim novinama 21. srpnja. U meduvremenu, motovunsko je Opcinsko vijece na sjednici od 19. srpnja jednoglasno odlucilo dati u zakup dva bloka zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, a sljedeceg su dana sklopljeni ugovori sa zakupnicima.

Jesu li ili nisu u lokalnoj vlasti bili upoznati s vec donesenim odlukama Ustavnog suda, teško je procijeniti. No, buduci da je pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti, motovunski nacelnik Slobodan Vugrinec kaže da odustaju od raspisivanja novih javnih natjecaja o najmu poljoprivrednog zemljišta koje su vec bili najavili.

Osporeni zakon predvida obaveznu naknadu zakupnine vlasniku zemljišta, koja se odmah po uplati zakupca uplacuje vlasniku. No, ako je vlasnik nepoznat, novac se uplacuje na posebnu poziciju opcinskog proracuna na rok od jedne godine. Ako se vlasnik dotad ne javi, zakupnina se rasporeduje na nacin da po cetvrtina pripadne državi i županiji, a polovica jedinici lokalne samouprave, odnosno opcini ili gradu na cijem se podrucju zemljište nalazi.


Podijeli: Facebook Twiter