Motovun u znaku odrastanja i sazrijevanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Motovunski filmski festival ove godine slavi punoljetstvo, objavio je jučer na konferenciji za novinare u Kući za ljude i umjetnost Lauba s neskrivenim ponosom direktor MFF-a Igor Mirković najavivši ovogodišnji bogat filmski program koji će se od 25. do 29. srpnja odvijati u znaku odrastanja i sazrijevanja.

- Ove smo godine pokušali u programu od stotinjak filmova u 120 sati sastaviti repertoar koji odražava sve različitosti u svijetu suvremenog filma, kazao je Mirković te istaknuo da je MFF ove godine u francuskom štihu budući da je partner MFF-a Festival francuske kulture "Rendez-vous". Posjetitelji će tako u glavnom programu moći gledati četiri francuska filma: "Jacky u kraljevstvu žena" stripaša, satiričara i bivšeg suradnika "Charlie Hebdoa" Riada Sattoufa, "Ljubav" redatelja Gaspara Noea, "Mali Quinquin" Bruna Dumonta i "Diši" u režiji poznate francuske glumice Melaine Laurent koji se uz ostalih 15 naslova natječu za glavnu festivalsku nagradu "Propeler Motovuna".  Uz to, u francuskoj je prizmi i glavni retrospektivni program "Brutalni Francuzi". Riječ je o izboru filmova autora čije su radove na prijelazu stoljeća obično nazivali "novi francuski ekstremizam" (Bruno Dumont, Leos Carax, François Ozon, Gaspar Noé...)

Danska komponenta

-  Iz Danske nam dolazi program "Dvadeset godina Dogme", ponovni pogled na filmski pokret koji je obilježio prve godine našeg festivala, istaknuo je Mirković dansku komponentu MFF-a na kojem će gostovati i producenti megapopularnih televizijskih serija iz ove zemlje. Direktor je najavio i program "Pomozi, Bože", dokumentarce o vjerskim ekstremizmima svih boja i religija, među kojima se ističu dansko-somalski mokumentarac "Ratnici sa sjevera" te "Salma" Kim Linginotto.

O glavnom programu više je govorila selektorica Milena Zajović koja je uz Juricu Pavičića izabrala filmove ove središnje festivalske kategorije.

- U tematskom bloku filmova o sazrijevanju i odrastanju istaknula bih  "Bridgend" Danca Jeppea Rondea koji govori o epidemiji ubojstava mladih u velškom gradiću Bidgend; "Padanje" Britanca Carola Morleya čija se priča o odrastanju pretvara u triler te irski naslov "I ti si ružan" Marka Noonana gdje je Aidan Gillen iz "Igara prijestolja" uz redatelja debitanta dao topao emotivni pečat priči o skrbništvu zatvorenika nad 11-godišnjom nećakinjom, nadovezala se selektorica na filmski temu o sazrijevanju.

Zajović je iz među svoje favorite stavila film "Jastog" grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa koji je okupio impresivnu glumačku ekipu na čelu s Collinom Farrellom i Rachel Weisz. Tu su i "Poštareve bijele noći" velikog  ruskog  režisera Andreja Končalovskog  te španjolski film "Magična djevojka", neo-noir s elementima horora redatelja Carlosa Vermuta.

[email protected]" u Buzetu

- To su ukratko filmovi koji se ne smiju propustiti, upozorila je Zajović  filmofile i dodala da je posebno veseli što će mnogi filmovi koji će relativno  svježi i neafirmirani biti prikazani na Motovunu, zasigurno doživjeti uspjeh i dobiti brojne nagrade, kao što je to slučaj bio s poljskim filmom "Ida" koji je lani prikazan na Motovunu, a pola godine kasnije dobio je Europsku filmski nagradu i Oscara za najbolji strani film. U glavnom programu je i najveći domaći adut - "Zvizdan" Dalibora Matanića - koji se iz Cannesa vratio ovjenčan nagradom žirija u programu "Izvjestan pogled".

Treba spomenuti i natjecateljsku kategoriju za "kratkiše" - "Motovunski kratki" u kojoj najbolji film dobiva tisuću eura, ali i program za tinejdžere "[email protected]" koji se održava u Buzetu i kojemu je i ove godine misija upoznavanje najmlađe publike s estetikom europskoga filma. Tko ne stigne u Motovun, manji izbor filmskog programa moći vidjeti u Rijeci  od 29. srpnja do 1. kolovoza; u Novigradu od 4. do 6. kolovoza te u Šibeniku od 13. do 15. kolovoza. (Sandra SABOVLJEV)


Podijeli: Facebook Twiter