Motovun: Tartuf Veli Jože otišao u Ladavce


Teran-kasnija berba Vina Fakin, Marka Fakina iz Bataji i onaj OPG-a Edo Benčić iz Motovuna ocijenjeni s 88,67 bodova najbolje su ocijenjena vina Festivala terana i tartufa-TeTa.

Fakinovi terani "Il primo" berbe 2011. i 2010, također su nagrađeni zlatnom medaljom. Uz njih zlatom su se okitili terani Vina Benvenuti, Livija Benvenutija iz Kaldira, Vina Banko, Marija Banka iz Bašića kraj Tinjana, te Vina Tomaza, Klaudija Tomaza iz Motovuna.

Uz zlatne na festivalu se moglo kušati još 13 srebrnih i četiri brončana terana. Toliko zlatnih i srebrnih terena još nije zabilježeno na ovom festivalu, a to, kako je na otvaranju festivala rekao načelnik općine Motovun Slobodan Vugrinec govori kako je teran iz godine u godinu sve bolji.

Osim što je festival terana, TeTa je i festival tartufa, a ljubitelji te gastronomske delicije mogli su minule subote na motovunskog Gornjem placu, Trgu Andra Antico, uživati u jelima od tartufa, a nudili su ih Hotel "Kaštel" i Agroturizam "Štefanić". Na štandovima trgovaca i prerađivača tartufa moglo se nabaviti svježe tartufe, njegove prerađevine, te izvrsna maslinova ulja i med ovog kraja.

Vrhunac svakog festivala terana i tartufa je nagradna igra u kojoj sudjeluju gosti, a zgodici su najveći tartuf, i nagrađena vina. Najveći tartuf kojeg tartufari donesu na festival ponese naslov "Veli Jože", a ove je godine to bio tartuf od 125 grama kojeg su na izložbu donijeli iz "Zigante tartufi".

Njega je za 2.500 kuna otkupila Općina Motovun, a zahvaljujući sretnoj ruci pri kupnji degustacijske čaše dobila ga je Ivana Ladavac iz sela Ladavci nedaleko Berma. Kolekciju zlatnih terana osvojio Drago Drakula iz Premanture.

Osim stručnjaka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča vina su ocjenjivali i posjetitelji. Po njihovom izboru to je bio teran "Terre rosse" vinarije Degrassi iz Bašanije, a u nagradnoj igri kolekciju vina ove vinarije osvojila je Ivana Matnar iz Varaždina. Sretne dobitnike izvukao je Veli Jože zapravo glavni lik iz predstave "Veli Jože se vratio u Motovun" koju su za goste festivala odigrali članovi USB-a iz Poreča.

Uz mnoge goste iz raznih krajeva Hrvatske festival je pohodio i veliki broj stranaca, turista koji se odmaraju u okolici ili na obližnjoj zapadnoj obali Istre. To je još jedna potvrda kako su teran i tartufi dobro poznati i strancima koji se duže odmaraju u Istri. (Zapisao i snimio: M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter