Motovun: Tartuf čeka svog sretnog dobitnika

Mikela Božić i Slobodan Vugrinec (M. RIMANIĆ)
Mikela Božić i Slobodan Vugrinec (M. RIMANIĆ)

U subotu se u Motovunu održava 3. festival terana i tartufa, popularno nazvan TeTa, izvijestio je na konferenciji za novinara Slobodan Vugrinec, načelnik Općine Motovun koja organizira festival. Na festivalu će se moći kušati 23 uzorka terana, među kojima je čak sedam ocijenjeno zlatnom medaljom. Doda li se tomu da je i 13 terana ocijenjeno srebrnom medaljom može se reći da će se na predstojećem festivalu moći kušati izvrsna vina.

U sklopu TeTa festivala održat će se i izložba vina Motovunštine, pa će se kušati i druga vina iz ovog nadaleko poznatog vinarskog kraja.

Uz vina bit će izloženi i tartufi, a najveći bijeli tartuf (Tuber magnatum pico) ponijet će naslov "Veli Jože". Njega će otkupiti Općina Motovun i dodijeliti sretnom dobitniku nagradne igre u kojoj sudjeluju svi koji za 50 kuna kupe degustacijsku čašu. Druga nagrada je kolekcija zlatnih terana, a treća najbolje vino po ocjeni publike.

Osim stručnih ocjena Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, ove će godine i publika imati prigode ocjenjivati vina, a najbolje u toj kategoriji dobit će sretni posjetitelj festivala. Lani je "Veli Jože" vrijedan osam tisuća kuna težio 499 grama, a otišao je u Gradinje.

- Motovunski festival terana i tartufa održava se prije no što se u Italiji, početkom listopada, otvara burza tartufa, na kojoj kapitalci poput "Velog Jože" dosižu vrtoglave cijene, kaže Vugrinec. Posjetitelji TeTa festivala imat će na štandovima pod velikim šatorom na glavnom motovunskom trgu prigodu kupiti vina i tartufe, a na štandovima hotela "Kaštel" i Agroturizma Štefanić moći će se okrijepiti jelima od tartufa.

- U 14 sati otvara se izložba, a službeno otvaranje festivala zakazano je za 15 sati, rekla je Mikela Božić, predstavljajući program. U 16 sati održat će se predstava "Veli Jože se vratio u Motovun", u 17 sati bit će podijeljene nagrade zlatnim vinarima, a javnim vaganjem izbrat će se najveći tartuf koji će ponijet naslov "Veli Jože".

- Javni prijevoz od podnožja, točnije od Kanala, do Motovuna, održavat će stalna autobusna linija pa se u samom gradu ne očekuju gužve, dodao je Vugrinec. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter