Motovun pretvoren u filmski set

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za potrebe snimanja americkog filma "Crveni repovi" (Red tails) jucer se Motovun vratio šezdesetak godina u prošlost. Rijec je o epskoj prici iz Drugog svjetskog rata o Tuskegee zrakoplovcima - prvoj crnackoj americkoj zracnoj borbenoj jedinici koja se uz ratne probleme mora hrvati s rasizmom.



Slikovitom Motovunu nije trebalo previše šminke da bi predstavljao južnotalijanski gradic sredinom cetrdesetih, gdje dolaze Tuskegee zrakoplovci. Ipak, filmaši su morali postaviti zidne kulise, plakate i uvjerljive natpise iznad trgovina, gostionica i ureda (panetteria, ristorante, officer's club...). Promijenjena su i imena ulica pa je tako donji trg, Trg Josefa Ressela, postao Via Palermo, glavni trg Andree Antica – Piazza Campania, a Borgo – Via Molise. Tipicni americki vojni džipovi, motocikli, domaca kola, prizemljeni padobran, ali i konji, magarci, psi te pedesetak, vecinom domacih, statista odjevenih u vojne uniforme ili onodobnu gradansku odjecu stvorilo je željeni ugodaj pa je u poslijepodnevnim satima krenulo snimanje s profesionalnim glumcima koje je potrajalo sve do iza ponoci.



Nažalost, glavni glumci Cuba Gooding Jr., Terrence Howard, Bryan Cranston, Tristan Wilds, Lee Tergesen, a ni planetarno slavni producent filma George Lucas, nisu videni, iako su ih neke "vidjelice" navodno prepoznale.
Poslijepodne se Motovun vec vratio u prvobitno stanje pa je i prometna regulacija normalizirana. Filmaši su motovunskim ugostiteljima refundirali dnevni utržak, a Opcini Motovun platili su korištenje javnih prostora. Snimanje se nastavlja u Dragucu.


Podijeli: Facebook Twiter