Motovun postao vlasnik garaže u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji ce se motovunski proracun znacajnije "podebljati" neocekivanim prihodima. Pokojni Motovunac Claudio Cramer, koji je živio u Trstu, Opcini je oporucno ostavio polovicu garaže u Ulici Pascoli u Trstu, kako je vijecnike izvijestio opcinski nacelnik Slobodan Vugrinec.

Vrijednost darovanog dijela nekretnine procijenjena je na 350 tisuca eura, a buduci da izmedu Italije i Hrvatske ne postoji bilateralni sporazum koji bi jedinice lokalne samouprave, kao u Italiji u ovakvim slucajevima, oslobodio placanja poreza, Opcina je dužna za ovo nasljedstvo platiti porez od 29,5 tisuca eura.

Cramerova je oporucna želja da se novac od iznajmljivanja ili korištenja garaže iskoristi za obnovu poplocenja u ulicama Borgo i Gradiziol, a na ovaj velikodušan cin, iako ima nasljednike, navelo ga je oduševljenje uredenjem donjeg groblja, rekao je nacelnik. Dodao je da je za Cramerova života s njim cesto komunicirao bivši predsjednik Opcinskog vijeca Efrem Mocibob, koji se posebno angažirao na uredenju donjeg groblja.

Buduci da se radi o drugoj državi i drugacijim pravnim normama, u iducem ce se razdoblju s pravnicima nastojati razriješiti slucaj u skladu s posljednjom voljom dobrocinitelja Claudia Cramera, ciji je otac 1916. o svom trošku dao podici zvonik u Kaldiru. Cramerova udovica Maria izrazila je želju da financijski pomogne nekom uceniku iz Motovuna, zakljucio je ovo izvješce Vugrinec.

Vijecnici su pozorno, gotovo s nevjericom slušali nacelnikovo izvješce, a umjesto rasprave Danijel Bon je zakljucio: "Kao da slušamo neku pricu". S ovim se poklopila i uspješna prodaja opcinskih nekretnina, za koje je nakon provedenog javnog natjecaja Opcina uprihodila 746 tisuca kuna pa ce se porez za garažu u Trstu platiti iz ovih sredstava, dodao je Vugrinec.


Podijeli: Facebook Twiter