Motovun: Otvoren Šutejev hram kulture

Izložba Miroslava Šuteja u motovunskoj galeriji (J. PREKALJ)
Izložba Miroslava Šuteja u motovunskoj galeriji (J. PREKALJ)

Motovun je ponovo velikim slovima upisan na kulturnu kartu Hrvatske, a najveće zasluge za to ponovo pripadaju likovnom opusu Miroslava Šuteja (1936.-2005.). Izložba radova Miroslava Šuteja danas je svečano otvorena u poznatoj motovunskoj galeriji "Pet kula".

- Od danas Motovun više nije poznat samo po kulama i zidinama već i po živoj kulturi, koju predstavlja ova izložba, rekao je otvarajući izložbu istarski župan Ivan Jakovčić. Dodao je i da su mnogi umjetnici živjeli u Istri, ali i mnogo su dali istarskoj kulturi, među njima je svakako i Miroslav Šutej, koji je ovom izložbom predstavljen u najljepšem mogućem svjetlu.

- Istra želi biti regija kulture, rekao je župan, a ova galerija je dvor, hram kulture i jedan od svjetionika suvremene hrvatske kulture u Istri. Ova galerija i ova izložba, i sve što će se ovdje događati, bit će svjetionik kakvih će biti još, a biti će posvećeni velikim umjetnicima koji su djelovali u Istri.

- Šutej je jedan je od najproduktivnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća koji je za sobom ostavio bogat opus koji sadrži na tisuće djela, rekla je predstavljajući izložbu Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ona je podsjetila da je Šutej stvarao u ciklusima krećući se od figurativnog slikarstva do apstrakcije. Najpoznatiji je bio 1960-ih kada je izumio mobilne grafike, mobilne crteže, djela koja su željela komunicirati s promatračima.

U motovunskoj galeriji predstavljeni su manje poznati i rjeđe izlagani Šutejevi radovi. Neki su nastali u njegovoj početnoj figurativnoj fazi koncem 1950-ih, a izloženi gvaševi predstavljaju autorova istraživanje na prijelazu iz figuracije u apstrakciju. Ciklus "Kaos" koji je nastao 1990-ih, nakon 20 godina ponovo je u javnosti, pa se s vremenskim odmakom može vidjeti Šutejeva svježina i inovativnost u kasnijim godinama stvaranja. Ovaj je atraktivan ciklus pohranjen u jednoj švicarskoj galeriji, rekla je Pintarić i najavila kako iduće godine MSU u Zagrebu planira veliku Šutejevu retrospektivu na kojoj će biti izložena i njegova poznata slika "Bombardirenje očnog živca" koja se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. (Mirjan RIMANIĆ; snimila Jelena PREKALJ)                                     


Podijeli: Facebook Twiter