Motovun: Nova odluka o prometu donijet će kaos

Vijećnik Stiven Valenta daje svečanu prisegu (M. RIMANIĆ)
Vijećnik Stiven Valenta daje svečanu prisegu (M. RIMANIĆ)

Motovunsko vijeće dobilo je dva nova oporbena vijećnika, IDS-ovce Efrema Močiboba i Stivena Valentu oni su zamijenili Ivana Štefanića i Ričarda Labinjana koji su svoje mandate stavili u mirovanje.

Ovime je donekle okončan nesporazum koji se dogodio na sjednici održanoj 19. prosinca 2013. kada su IDS-ovi vijećnici napustili sjednicu nakon neprihvaćanja njihova prijedlog da se u dnevni red uvrsti verifikacija mandata Efrema Močiboba. Prijedlog tada nije prihvaćen s obrazloženjem da je zahtjev u općinsku upravu donijet istog dana ujutro pa ga stručne službe nisu stigle pripremiti za sjednicu.

Zbog ovoga je IDS uputio predstavku Ministarstvu uprave RH kojom je zatražen nadzor nad zakonitošću rada prosinačke 7. sjednice općinskog vijeća. Prema očitovanju Ministarstva, koje je vijećnicima prenio predsjednik vijeća Elvis Linardon, sve odluke donesene na spomenutoj sjednici donesene su prema zakonu i volji potrebne većine članova vijeća.

Naime, nakon što su sjednicu napustili vijećnici IDS-a sjednicu je nastavilo šest od 11 vijećnika, a to je dovoljan broj članova predstavničkog tijela za valjano odlučivanje, odnosno sjednica je imala kvorum, navodi se u odgovoru Ministarstvu uprave.

Međutim, u istom se očitovanju navodi kako "prestanak mandata člana predstavničkog tijela i početak mandata zamjenika ne može ovisiti o volji predstavničkog tijela, već se ove činjenice samo primaju k znanju deklarativnom odlukom, a pravne posljedice nastupaju po samom zakonu u trenutku kada se steknu propisni uvjeti", odgovorilo je Ministarstvo.

Slobodan Vugrinec najavio je pokretanje upravnog spora jer se na ovakav način može dogoditi da većina nikad ne verificira mandat manjini. Linardon mu je odgovorio kako se u ovom slučaju nije radio o verifikaciji mandata već o dopuni dnevnog reda. Za Samuela Kaligarija to je bio pokušaj opstrukcije rada vijeća i sprečavanje donošenja proračuna, čime bi se stvorili uvjeti za raspuštanje vijeća i nove izbore.  

Uzavrele strasti rasplamsala je rasprava o novoj Odluci o porezima općine Motovun u većem dijelu sličnoj prethodnoj s važnijim izmjenama u dijelu koji se odnosi na poreze za korištenje javnih površina.

Burna se rasprava povela oko poreza na terase, pogotovo one uz pokretne ugostiteljske objekte. Prema ranijoj odluci terase u Motovunu plaćale su četiri kune po metru četvornom dnevno, a korisnik u čijem je zakupu bila tijekom cijele godine ostvarivao je popust. Prema ranijoj odluci, kako je u raspravi primijetila Ivona Vascotto, nije se plaćao porez na terase uz pokretni ugostiteljski objekt.

Stoga nova Odluka između ostalog smanjuje cijenu terase na 2,5 kuna po metru četvornom dnevno, a od listopada do svibnja cijena najma je 1,5 kuna po metru četvornom dnevno. Vugrinec smatra kao će ovom odlukom vlasnici pokretnih objekata, koju su ulagali u uređenje svojih terasa, sada plaćati od 80 do 300 posto veći porez na najam javne površine od ranije ugovorenog.

Jednako burno raspravljalo se i o novoj odluci o uređenju prometa. Vugrinec i Efrem Močibob drže kako se njome zatvara starogradska jezgra i otežava promet vozačima koji ne žive ili ne rade u njoj. Iako je prijedlog odluke objavljen na internetu Vugrinec, za razliku od Linardona, smatra kako to nije bila javna rasprava jer zainteresirana javnost nije mogla dobiti izravne odgovore na eventualno postavljena pitanja.

Iako je glavna namjera ove odluke osiguravanje dovoljnog broja parkirnih mjesta za stanare starogradske jezgre, Vugrinec i Močibob smatraju kako će ovakva oduka proizvesti kaos. (M. RIMANIĆ)                    


Podijeli: Facebook Twiter