Motovun: Ljetna škola francuske revolucije


Dvotjedna ljetna škola društvenog usmjerenja pod motom "Sloboda, jednakost i bratstvo" i tekovine francuske revolucije, koju pohađa 24 polaznika iz 16 različitih svjetskih sveučilišta počela je ovog tjedna u Motovunu.

Domaćin susreta je Sveučilište u Rijeci, a gradić na brežuljku je odabran zbog ljepote, mira te homogenosti grupe polaznika, kazao je na predstavljanju u ponedjeljak u galeriji hotela Kaštel voditelj projekta Gerrit Dielissen iz utrehtskog sveučilišta u Nizozemskoj. Naglasio je da će se u Motovunu na brojnim radionicama, koje će voditi 13 profesora različitih društvenih usmjerenja, iz brojnih motrišta diskutirati o temi slobode, dok bi se na budućem susretu u Utrechtu raspravljalo o jednakosti, a na posljednjem trećem u Turskoj o bratstvu. Planiraju se brojni izleti u okruženju, kao i posjeti agroturizmima.

Rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin zaželio je gostima dobrodošlicu naglasivši da Hrvatska, kao spojnica srednje Europe i Mediterana, želi postati mjesto susreta i dijaloga, izrazivši vjeru da će se ljetne škole u budućim godinama, nakon ulaska u EU, omasoviti.

Dekan riječkog Pravnog fakulteta Eduard Kunštek našalio se kazavši da će na radionicama raspravljati o dosezima slobode, premda će se, s obzirom na to da se dobrim dijelom radi o studentima prava, u budućem profesionalnom radu baviti ograničavanjem slobode.

Motovunska donačelnica Valentina Štefanić Lakošeljac kazala je da su kao domaćini polaskani odabirom njihova mjesta za edukacijski seminar. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter