Motovun: Javna rasprava o prometu i parkiranju

Promet u Gradiziolu (M. RIMANIĆ/arhiva)
Promet u Gradiziolu (M. RIMANIĆ/arhiva)

Nadležna motovunska komisija objavila je prijedlog odluke o uređenju prometa i parkiranja na području općine Motovun te pozvala zainteresirane da eventualne prijedloge ili primjedbe pošalju pisanim putem općinskoj upravi do ponedjeljka, 10. ožujka.

Cilj je osigurati parkirna mjesta stanovnicima Motovuna, kaže načelnik Tomislav Pahović. Naime, tijekom turističke sezone mnogi Motovunci, zbog velikog broja turista u starom gradu, ostaju bez parkinga. Stoga su ovom odlukom u najvećoj mjeri obuhvaćene prometnice u starogradskoj jezgri.

Dvosmjerne, uz ograničenje brzine na 40 kilometra na sat, ostaju ulice Kanal i Rižanske skupštine, dvosmjerne će ostati i ulice Angela Garbizze, Gradiziol, Velog Jože i Barbacan, uz ograničenje brzine na 10 kilometra na sat, a jednosmjerne će biti Borgo i Rialto.

U svrhu reguliranja prometa u starogradskoj jezgri postavit će se rampe i stupići u Ulici Gradiziol kod ljetne tržnice, na ulazu u ulice Angela Garbizze i Gradiziol na zavoju kod gornjeg groblja.

Kao zone smirenog prometa, u kojima se vozila ne smiju kretati brzinom većom od 10 km/h, utvrđuju se ulice Gradiziol, Fossal, Velog Jože, Barbacan, Mure, Luigija Morteanija, Pietra Kandlera, Borgo, Joakima Rakovca, Pina Budicina, Rialto, Angela Garbizze, Stjepana Beletića, Trg Josefa Ressela i Trg Andree Antica.

Kao i do sada, od 1. travnja do 31. listopada zabranjen je promet za sva motorna vozila, osim posebno označenih i vozila koncesionara koji obavlja uslugu prijevoza od raskrižja ulica Kanal i Rižanske skupštine prema starom gradu.

Motovun na 15 javnih parkirališta raspolaže s oko 200 parkirnih mjesta, od čega je oko 140 za automobile i pet za autobuse, pod naplatom koncesionara. Ostala su rezervirana za stanare i stanovnike motovunske općine te za vozila s posebnim oznakama, ali najdulje tri sata na dan. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter