Motovun: Izložbe Line Kaligari i Orlanda Močiboba

Lina Kaligari (D. ŠTIFANIĆ)
Lina Kaligari (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu nedavno održanog Festivala terana i tartufa (TeTa) u Motovunu su otvorene dvije zanimljive izložbe lokalnih umjetnika. U prostorijama Zajednice Talijana na središnjem motovunskom trgu koji nosi ime Andrea Antica otvorena je izložba 15 akvarela s cvjetnom tematikom motovunske umjetnice Line Kaligari.

- Svaka je slika jedan doživljaj, a motiv cvijeta sam odabrala, jer je trajanje njegove ljepote slično životu čovjeka - vrlo brzo nestane. Htjela sam sačuvati tu kratkotrajnu ljepotu, pa sam slikala cvijeće nakon kiše ili prije mraza, kazala nam je gospođa Kaligari koja se slikanjem bavi otkad je 2003. kao učiteljica otišla u mirovinu. Uz slikarstvo, bavi se poezijom i prozom, a radi i na rječniku zavičajnog motovunskog govora.

Na suprotnom kraju istog trga, u galeriji hotela Kaštel, otvorena je izložba Orlanda Močiboba iz Karojbe prigodno naslovljena "Na izvorima boja i mirisa" koja slavi nadaleko poznate i slavne enogastronomske simbole ovog kraja: teran i tartuf.

- Poseban mi je osjećaj imati izložbu u mojoj sredini i ljudima, u Motovunu uz koji sam vezan, kazao nam je Močibob kojem je to već četvrta samostalna izložba. Na kolorističkim uljima na platnu dominiraju slikoviti motovunski motivi tartufara s psima, Motovunske šume, pejzaža motovunskog brda, ponosite boce terana i bijelog tartufa. Obje će se izložbe moći pogledati tijekom idućih mjesec dana. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter