Motovun: Grad filma, terana i tartufa

Motovun (M. RIMANIĆ)
Motovun (M. RIMANIĆ)

Motovun se uz pulsku Arenu, žminjsko Feštinsko kraljevstvo i Rovinj našao na stranicama portala CNN-a među 20 najljepših mjesta Hrvatske. CNN je lani Istru uvrstio među najbolje ljetne gastronomske destinacije u Europi.

"Ovo je dobra promocija Motovuna u svjetskim razmjerima. Motovun je ovime svrstan na mjesto koje mu pripada, a to je zasluga višegodišnjeg zalaganja Motovunaca na uređenju svoga grada. Budući da se radi o svjetski poznatom programu, vjerujem da će to što je Motovun svrstan među najljepša mjesta Hrvatskoj u naš grad privući još veći broj turista", veli Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun.

Nešto ranije na TV-u je emitirana emisija o SAD-u u kojoj jedan Amerikanac, koji je lani prvi put posjetio Hrvatsku, tvrdi da se u Istri najbolje jede, naglasivši da su "tartufi i te njihove tjestenine" nešto najbolje što je ikada kušao.

Treba dodati da Motovun, najpoznatije izletničko odredište u Istri, godišnje posjeti više od 200 tisuća turista, a lani je sa svojih 400 postelja zabilježio 32.250 noćenja.

Pahović najavljuje da će se uskoro u Motovunu odvijati jedan od programa Istra inspirita, a radi se o prepadu na Parenzanu. Nakon toga održat će se i extreme biciklistička utrka Motovun downhill. Razmišlja se i o manifestaciji Veli Jože u Motovunu. Namjera je, kaže Pahović, afirmirati lik Velog Jože kao Motovunca, mitski i literarni lik koji se veže uz Motovun, i upravo zbog toga gradu nudi nebrojene mogućnosti interpretacije. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter