Motovun Film Festival seli dio projekcija u Buzet

Igor Mirković, Paola Orlić i Siniša Žulić
Igor Mirković, Paola Orlić i Siniša Žulić

Prvi put Motovun Film Festival seli dio svojih projekcija na susjedno brdo. Svi filmski entuzijasti koji Motovun izbjegavaju zbog velike gužve neke projekcije mogu pogledati u starom gradu Buzetu od 26. do 28. srpnja, a prikazat će se tri filma: "Shanghai Gypsy", "Camille Rewinds" i "Skidanje".

Pojašnjavajući novu festivalsku koncepciju, direktor MFF-a Igor Mirković na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zavičajnom muzeju istaknuo je da su za njome posegnuli jer im se nakon petnaest godina što su festival radili na jednom mjestu činilo da treba neka nova energija da bi se projekt energetski osvježio.

- Činilo nam se da je izlazak na susjedno brdo, u sličan ambijent u kojem se da napraviti sličan koncept prikazivanja filmova, zapravo jedan logičan korak. Krenut ćemo s tri projekcije i pokazati koliko nam je Buzet važan i koliko ozbiljno mislimo s tom inicijativom.

Buzet fest će početi dan prije nego u Motovunu, svi filmovi bit će prikazani u Buzetu prije nego na MFF-u, znači ovo nije reprizna pozornica, već posve suprotno - premijerna pozornica. Vodili smo računa da to budu filmovi koji će komunicirati sa širokom publikom i za koje vjerujemo da će biti dobro primljeni, istaknuo je Mirković.

Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je direkcija MFF-a prepoznala mogućnosti Buzeta, ne na način da bude konkurencija, već kao dodatak koji će obogatiti MFF.

- Krenuli smo s probnim projektom za koji se nadam da će proći uspješno. Bitno nam je što će time sugrađani dobiti besplatne projekcije vrlo kvalitetnih filmova, da samim time ovaj program bude dogodine još sadržajniji i da Buzet postane mali veliki grad festivala, rekao je Žulić.

"Shanghai Gypsy" na rasporedu je 26. srpnja. Ovo je film iz programa Motovunska mala mahala, a pripovijeda priču o romskoj obitelji. Belmondo je romski kralj koji je odlučio izgraditi svoje romsko selo i naziva ga Šangaj. Za život zarađuje krijumčarenjem, a njegova moć i utjecaj rastu. No, tijekom raspada Jugoslavije krijumčarenje robe nadomješta krijumčarenjem oružja.

"Camille Rewinds" film je iz glavnog programa, a u Buzetu će se prikazivati na dan otvorenja Motovun Film Festivala, 27. srpnja. Četrdesetogodišnja Camille jednog se dana budi iz alkoholne kome u 1985. godini, kada joj je bilo šesnaest. Film je najbolje opisati kao urnebesnu mješavinu "Bridget Jones", "Muriel se udaje" i "Povratka u budućnost", a nagrađivan je na filmskim festivalima u Cannesu i Locarnu.

"Skidanje", komedija jedne nove mlade urbane ekipe, na rasporedu je 28. srpnja. Ovaj film također ulazi u glavni program, a prikazuje živote troje mladih ljudi koje razlikuje socijalni status, a povezuje opsjednutost pogrešnom osobom.

MFF & Buzet

MFF & Buzet otvara se u petak, 26. srpnja, u lapidariju Zavičajnog muzeja u 20 sati "Video vremeplovom", izložbom filmske i fotografske opreme buzetskog kolekcionara Mira Petohleba. Projekcije trailera Motovun Film Festivala započet će u 21.30 sati. Na Trgu Matka Laginje (Pjacalet) prikazat će se film "Shanghai Gipsy". Slijedi promocija rakija Aura Pod Loparom.

U subotu, 27. srpnja, na Trgu Matka Laginje u 21.30 sati projekcija je filma "Camille Rewinds", a u 23 sata promocija vina buzetskih vinara Pod Loparom.

U nedjelju, 28. srpnja, na Trgu Matka Laginje u 21.30 sati projekcija je filma "Skidanje", a u 23 sata Pod Loparom započinje garden party. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter